Οι μισθολογικές συμφωνίες αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την εγχώρια ζήτηση καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτική κατανάλωση αντί για το εμπόριο προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, καθώς η οικονομική επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές επηρεάζει τις εξαγωγές.
Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα για το εάν οι φετινές μισθολογικές συμφωνίες θα επαρκέσουν για να τονώσουν την ιδιωτική κατανάλωση προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη όσο και το 2015, όταν συνεισέφερε 1,0 ποσοστιαία μονάδα στο συνολικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης του 1,7%.
«Οι μισθολογικές συμφωνίες μέχρι στιγμής είναι λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2015», σχολίασε ο Ράινχαρντ Μπισπίνκ, εργατολόγος στο ινστιτούτο WSI. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής κανένας κλάδος δεν έχει πετύχει συμφωνία για ετήσια μισθολογική αύξηση πάνω από 3% που ήταν το όριο για τους περισσότερους κλάδους στις περσινές διαπραγματεύσεις.
Περίπου 19 εκατ. εργαζόμενοι στη Γερμανία εκπροσωπούνται από τα συνδικάτα, τα οποία διαπραγματεύονται τις μισθολογικές συμβάσεις κάθε ένα ή δύο χρόνια.
Νωρίτερα σήμερα περίπου 785.000 εργαζόμενοι στο γερμανικό κατασκευαστικό κλάδο συμφώνησαν με τους εργοδότες σε μισθολογικές αυξήσεις που θα γίνουν σε δύο στάδια σε διάστημα 22 μηνών. Πρόκειται για την τρίτη σημαντική μισθολογική αύξηση που επιτυγχάνεται τις τελευταίες εβδομάδες μετά από αντίστοιχες συμφωνίες για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στον μεταλλουργικό κλάδο.
Βάσει της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε ύστερα από 14 ώρες διαπραγματεύσεων, οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο στα δυτικά κρατίδια θα λάβουν αύξηση 2,4%, αναδρομικά από την 1η Μαΐου, και επιπλέον αύξηση 2,2% από τον Μάιο του 2017. Στα ανατολικά κρατίδια, οι εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση 2,9% φέτος και 2,4% τον επόμενο χρόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr