Η ταυτότητα των τραπεζών δεν αποκαλύφθηκε και ο λόγος που χρειάστηκε να προσφύγουν στην σχετικά ακριβή χρηματοδότηση της ΕΚΤ δεν είναι γνωστός, αναφέρει το πρακτορείο.
Ωστόσο, φορείς της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι τράπεζες να μην μπόρεσαν να βρουν δολάρια πιο φθηνά στην αγορά λόγω έλλειψης ενέχυρων υψηλής ποιότητας.
Η ΕΚΤ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Μια πενταετία από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, το τραπεζικό σύστημα παραμένει διασπασμένο, αναφέρει το Reuters. Πολλές τράπεζες σε πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα, ενώ άλλες σε οικονομίες που επλήγησαν από την κρίση συνεχίζουν να βασίζονται στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Η χρήση της δημοπρασίας της ΕΚΤ – η οποία επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζονται όσο επιθυμούν με την προϋπόθεση να έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα – έχει υποχωρήσει τα τελευταία τρία χρόνια καθώς οι αγορές έχουν ηρεμήσει και οι τράπεζες έχουν αρχίσει και πάλι να δανείζουν η μία στην άλλη.
Στις τελευταίες δημοπρασίες υποβλήθηκαν προσφορές ύψους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σε ορισμένες – όπως της προηγούμενης εβδομάδας – δεν κατατέθηκαν καθόλου προσφορές.
Την Τετάρτη, ωστόσο, δύο τράπεζες δανείστηκαν 1 δισ. δολ. Είχε προηγηθεί στις 27 Απριλίου, μια τράπεζα η οποία δανείστηκε 1,2 δισ. δολ. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ποσό σε διάστημα τριών ετών.
Φορείς της αγοράς σημειώνουν πάντως ότι οι αγορές χρήματος δεν δείχνουν σημάδια νευρικότητας και τα μεγάλα ποσά δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι μια ή περισσότερες τράπεζες της Ευρωζώνης δυσκολεύονται να αντλήσουν δολάρια, όπως στο αποκορύφωμα των κρίσεων το 2008 και το 2011.
Η έλλειψη ενέχυρων υψηλής ποιότητας σε ορισμένες τράπεζες καθώς και η ευκαιρία να καταγράψουν μικρά κέρδη στην αγορά χρήματος ενδεχομένως να αποτελούν μέρος της εξήγησης, αναφέρουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr