"Πιστεύω ότι είναι η σωστή προσέγγιση υπό την έννοια του επιπέδου της φιλοδοξίας αλλά και από την άποψη του συνολικού πεδίου εφαρμογής, διότι πραγματικά η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις" δήλωσε ο Masood Ahmed, διευθυντής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας του ΔΝΤ.
"Έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία πρόκειται να καταστούν μη βιώσιμα στις τρέχουσες και εκτιμώμενες μελλοντικές τιμές πετρελαίου και διαθέτουν ένα μοντέλο ανάπτυξης που τροφοδοτείται κυρίως από το πετρέλαιο επομένως η διαφοροποίηση της οικονομίας και η προσπάθεια να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός είναι οι σωστοί στόχοι" συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Masood Ahmed το "βασικό ζήτημα" που αντιμετωπίζει τώρα η Σαουδική Αραβία είναι το "πώς να διασφαλίσει ότι αυτό θα εφαρμοστεί και να οικοδομήσει την θεσμική ικανότητα για την επίτευξη αυτών των στόχων". Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σαουδική Αραβία και οι γειτονικές της χώρες θα αρχίσουν σταδιακά να επιδιώκουν την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων.
"Πιστεύω πως μεγάλο μέρος της ανάπτυξης πρέπει να προέλθει όχι από την επένδυση του δημόσιου χρήματος αλλά από την προσέκλυση ιδιωτικών κεφαλαίων διότι το μοντέλο ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας και πολλών χωρών του Κόλπου ήταν τέτοιο που το κράτος διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο σε όρους επενδύσεων" σημειώνει.
"Προχωρώντας μπροστά, όλο και περισσότερα, αυτό η χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να προέλθει από ιδιωτικές επιχειρήσεις με το κράτος να διαδραματίζει περισσότερο τον παραδοσιακό ρόλο του ρυθμιστή".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr