Ανησυχίες διότι, όπως υπενθυμίζεται, συγκεντρώσεις αποθεμάτων χρυσού αυτής της έκτασης, έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, πριν από την έναρξη γενικευμένων πολεμικών συρράξεων ή καταβαράθρωσης εθνικών νομισμάτων.
Στην γραπτή ερώτηση, αναφέρεται ότι οι τέσσερις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο (Γερμανία, Κίνα, Ρωσία και Ιταλία) είχαν επιλέξει, μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και καθ' όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, να καταθέσουν, μέρος του χρυσού που διεθεταν, στην Αμερικάνικη «Federal Reserve»!
Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, όπως υποστηρίζεται στην ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Γερμανία έχει επαναπατρίσει το 55% των «ξένων» διαθεσίμων σε χρυσό και σκοπεύει να φέρει στις γερμανικές τράπεζες και το μισό του υπολοίπου 45%.
Σε μεγάλη συσσώρευση αποθεμάτων χρυσού, στα εθνικά τους «σεντούκια» έχουν προχωρήσει η Κίνα και η Ρωσία ενώ η Ιταλία, που έχει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο (2451 τόνοι), έχει επαναφέρει μόνον 1.200 τόνους στην Banca d'Italia.
Το γεγονός ότι γι' αυτούς τους 1.200 τόνους χρυσού, δεν υπάρχουν στοιχεία για το που βρίσκονται και για το πού έχουν κατατεθεί, φαίνεται ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον του Ιταλού ευρωβουλευτή να υποβάλλει και την σχετική ερώτηση προς την ΕΚΤ, ζητώντας να μάθει το που και πώς έχει κατατεθεί και αν παραμένει άθικτο, προσιτό και χωρίς περιορισμούς.
Επειδή, στο τέλος αυτής της ερώτησης, εκφράζεται και η απορία αν γνωρίζει η ΕΚΤ που πραγματικά βρίσκονται τα αποθέματα χρυσού όλων των κρατών- μελών της ΕΕ, καθώς και το αν αυτά είναι ελεύθερα για «επαπατρισμό», προσδίδει τεράστιο ενδιαφέρον στην αναμενόμενη απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Νίκος Ρούσσης
Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr