Η τηλεόραση έδειξε εικόνες στις οποίες φαίνονται αλλεπάλληλες εκρήξεις μέσα στην Παλμύρα και καπνός να υψώνεται από κτίρια, την ώρα που άρματα και τεθωρακισμένα βομβάρδιζαν την περιοχή από τα περίχωρα της πόλης.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 40 εξόδους τις τελευταίες 24 ώρες στην Παλμύρα, έπληξαν 158 στόχους του Ισλαμικού Κράτους και σκότωσαν περισσότερους από 100 τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, στις τρεις εβδομάδες που διαρκεί η επιχείρηση του συριακού στρατού και των συμμάχων του για την ανακατάληψη της πόλης και του αρχαιολογικού χώρου. Με την κατάληψη της Παλμύρας θα ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση του στρατού προς τα προπύργια του ΙΚ στις ανατολικές περιοχές της Συρίας.
Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραμχάν είπε ότι ο στρατός και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που τον στηρίζουν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το ένα τρίτο της πόλης, κυρίως τις βόρειες και δυτικές συνοικίες, καθώς και ένα μέρος της αρχαίας πόλης με τα ρωμαϊκά ερείπια. Μάχες δίνονται επίσης σε ένα μέτωπο στα νότια.
Τα συριακά μέσα ενημέρωσης και τα αραβικά τηλεοπτικά κανάλια που μεταδίδουν από τις πλαγιές της μεσαιωνικής ακρόπολης της Παλμύρας, που καταλήφθηκε από τον στρατό την Παρασκευή, ανέφεραν ότι οι στρατιώτες έχουν προωθηθεί μέσα στην πόλη και έχουν καταλάβει πολλές γειτονιές.
Με βάση μια απογραφή πριν από περίπου 10 χρόνια, η Παλμύρα είχε 50.000 κατοίκους. Ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε κατακόρυφα όταν έφτασαν στην περιοχή πολλοί εκτοπισμένοι από τον συριακό εμφύλιο, μετά το 2011, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι την εγκατέλειψαν όταν την κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
"Οι ηρωικές δυνάμεις μας θα συνεχίσουν την προώθησή τους μέχρι να απελευθερώσουμε κάθε εκατοστό αυτής της γης", είπε ένας στρατιώτης στη δημόσια τηλεόραση, μιλώντας από την ακρόπολη της Παλμύρας που δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο.
Τον Αύγουστο οι τζιχαντιστές ανατίναξαν δύο αρχαίους ναούς, του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν που θεωρούνταν πολιτιστικά ορόσημα επί 2.000 χρόνια. Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την καταστροφή τους "έγκλημα πολέμου". Ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντελκαρίμ, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τους ναούς, τα ταφικά μνημεία και την Αψίδα του Θριάμβου που επίσης καταστράφηκαν.
"Θα τα ξαναχτίσουμε με τις πέτρες που απέμειναν, με τις κολόνες που απέμειναν. Θα ξαναζωντανέψουμε την Παλμύρα", διαβεβαίωσε.
Σύμφωνα με τον Αμπντελκαρίμ, πρόσφατα βίντεο, μεταξύ των οποίων και ένα που τραβήχτηκε από κάμερα μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αποκάλυψαν ότι πολλά κτίσματα έχουν σωθεί, όπως το αμφιθέατρο και η λεωφόρος με τις κιονοστοιχίες, ενώ το τείχος γύρω από τον Ναό του Βήλου παραμένει όρθιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr