Ο Τούρκος πρόεδρος, που ενοχλήθηκε σφόδρα από την παρουσία φιλοκούρδων διαδηλωτών κοντά στο χώρο όπου διεξαγόταν η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές αποδείχθηκαν "ανίκανες", αφού η Άγκυρα απέλασε, τον περασμένο Ιούλιο, τον έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών αλλά κατόπιν εκείνος αφέθηκε ελεύθερος.
Ο Ερντογάν έχει κατ' επανάληψη εξομοιώσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) με το Ισλαμικό Κράτος λέγοντας ότι και οι δύο είναι τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ κατηγορεί την Ευρώπη ότι δεν καταδικάζει τη δράση των Κούρδων στην Τουρκία.
Οι Βέλγοι "επέτρεψαν σε μέλη της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης να στήσουν σκηνές ακριβώς δίπλα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιτρέπουν την επίδειξη φωτογραφιών των τρομοκρατών, άφησαν τις σημαίες τους να υψωθούν εκεί", είπε σε ομιλία του στην πόλη Σοργκούν. "Και τι έγινε, μόλις δυο ημέρες μετά;", συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, καταδικάζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές επειδή άφησαν ελεύθερο τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, τον έναν από τους δύο αδελφούς που ανατινάχθηκαν στις Βρυξέλλες.
"Τόσο ανίκανες κυβερνήσεις... Συλλάβαμε αυτόν τον τύπο στο Γκαζίαντεπ, τον απελάσαμε, τον στείλαμε πίσω. Αυτοί οι κύριοι δεν έκαναν ότι ήταν απαραίτητο και τον άφησαν ελεύθερο τον τρομοκράτη".
"Αδελφοί μου, η τρομοκρατία δεν είναι πρόβλημα μιας μόνης χώρας, είναι όλου του κόσμου. Θεού θέλοντος, θα το καταλάβουν", πρόσθεσε.
Την Τετάρτη ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο αγνόησε την προειδοποίηση της Άγκυρας ότι ο Μπακραουί ήταν τρομοκράτης. Ωστόσο, ο Μπακραουί είχε απελαθεί στην Ολλανδία και οι αρχές της χώρας αυτής υποστηρίζουν ότι δεν κατάλαβαν πως ήταν επικίνδυνος επειδή η Τουρκία δεν ακολούθησε τις κανονικές διαδικασίες όταν τον απέλασε.
Την Πέμπτη, οι ολλανδικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2015, που ενημερώνει για την απέλαση του Μπακραουί και δίνει πληροφορίες για την πτήση με την οποία θα αναχωρούσε από την Τουρκία αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στους λόγους της απέλασής του ή στις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Με αφορμή την υπόθεση αυτή οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους χθες, αλλά ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν τις έκανε δεκτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr