«Δεν διέπραξα κανένα έγκλημα, δεν θα εγκαταλείψω ποτέ, δεν θα παραιτηθώ ποτέ», τόνισε η κεντροαριστερή πολιτικός, η οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση πως παραποίησε τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά της χώρας ώστε να διευκολυνθεί η επανεκλογή της το 2014.
«Δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου», είπε η Ρουσέφ και πρόσθεσε πως «αυτό που καταβάλλεται προσπάθεια να γίνει είναι ένα πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατίας».
Η πρόεδρος της Βραζιλίας έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους κατόπιν μιας συνάντησης με διαπρεπείς νομικούς που την υποστηρίζουν.
Η διαδικασία αποπομπής της «δεν έχει νόμιμη βάση», επέμεινε η Ντίλμα Ρουσέφ.
«Το να καταδικάζεται κάποιος για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει είναι η χειρότερη δυνατή αδικία. Έχω ήδη υπάρξει θύμα αυτού του εγκλήματος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας», υπενθύμισε η πρώην αντάρτισσα που είχε βασανιστεί επί χούντας.
«Είναι καθαρό ότι δεν θα προτιμούσα ποτέ να ζήσω αυτή τη στιγμή, αλλά έχω αρκετή ενέργεια, επαρκές κίνητρο και σεβασμό προς τη δημοκρατία για να αντιπαρατεθώ σε αυτή τη συνωμοσία εναντίον της δημοκρατίας στη χώρα μας», συνέχισε η πρόεδρος της Βραζιλίας.
Αυτός είναι ο λόγος «που έχω τη βεβαιότητα: δεν πρόκειται να γίνει αυτό το πραξικόπημα», πρόσθεσε.
Μια ειδική επιτροπή της Βουλής εξετάζει από την Παρασκευή το αίτημα να αρχίσει η διαδικασία αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ, όπως ζητάει η αντιπολίτευση.
Αναμένεται να υποβάλει μέσα στον επόμενο μήνα μια έκθεση με την οποία θα παραπέμπει-ή όχι-το αίτημα για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια.
Θα απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων (δηλαδή να ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής οι 342 από τους 513 βουλευτές) στο κοινοβούλιο και κατόπιν πλειοψηφία δύο τρίτων και στη Γερουσία για να αποπεμφθεί η πρόεδρος. Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία δύο τρίτων, η διαδικασία θα τερματιστεί.
Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα η Ρόσα Βέμπερ, μέλος του ομοσπονδιακού ανώτατου δικαστηρίου, επικύρωσε μια απόφαση που απαγορεύει στον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα να αναλάβει θέση προσωπάρχη -αξίωμα ισότιμο του πρωθυπουργού σε πολιτικά συστήματα όπως αυτό της Γαλλίας, για παράδειγμα- στην κυβέρνηση της Ρουσέφ.
Η υπουργοποίηση του Λούλα θα του παρείχε έναν βαθμό προστασίας από έρευνες για διαφθορά σε βάρος του που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Την περασμένη εβδομάδα ο δικαστής Γιλμάρ Μέντες εξέδωσε μια απόφαση που απαγόρευε στον Λούλα να αναλάβει θέση στην κυβέρνηση της Ρουσέφ, της διαδόχου του, πράγμα που σημαίνει πως οι έρευνες σε βάρος του πρώην προέδρου μπορούν να συνεχιστούν με απόφαση κατώτερων δικαστηρίων. Απαιτείται απόφαση της ολομέλειας του ομοσπονδιακού ανώτατου δικαστηρίου για την ακύρωση της απόφασης του Μέντες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr