Το φόντο της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας είναι πολύ πιο άκακο. Μια σταθερή ροή στιβαρών οικονομικών δεδομένων και μια ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν στηρίξει τα επιχειρήματα των φορέων που τάσσονται υπέρ του να αυξηθούν τα επιτόκια αργότερα φέτος.
Αλλά το βελτιωμένο κλίμα δεν μπορεί να κάνει πολλά και οι διχασμοί παραμένουν στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας. Ως εκ τούτου, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι οικονομολόγοι αναμένουν πως όταν η Fed ανακοινώσει το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής της εβδομάδας σήμερα, θα έχει διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο.
Η Fed ενδέχεται να μειώσει τον αριθμό των αυξήσεων που προβλέπει για το υπόλοιπο του έτους, καθώς αξιωματούχοι αποφεύγουν τις υπερβολικά επιθετικές ενδείξεις.
«Η εκτίμησή μας είναι πως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα διατηρήσει τη σύσφιξη, αν και θα έπρεπε να ακούγεται πιο προσεκτική και να μειώσει τον αναμενόμενο ρυθμό σε σχέση με τις ενδείξεις που έδωσε το Δεκέμβριο», ανέφερε ο οικονομολόγος Roberto Perli της συμβουλευτικής εταιρίας Cornerstone Macro.
Τι θα συμβεί στη συνάντηση;
Η κεντρική τράπεζα πιθανώς θα διατηρήσει το δείκτη αναφοράς (το εύρος επιτοκίου-στόχο για το ομοσπονδιακό επιτόκιο) αμετάβλητο σε 0,25 με 0,5%. Στο μεταξύ η μέση πρόβλεψη για αυξήσεις στα επιτόκια φέτος μάλλον θα υποχωρήσει από τέσσερις αυξήσεις του 0,25% σε δύο ή τρεις.
Η αξιολόγηση της Fed σχετικά με τις επιδόσεις της οικονομίας από όταν αύξησε τα επιτόκια το Δεκέμβριο, θα πρέπει να είναι σχετικά αισιόδοξη. Κατά τα τελευταία δημόσια σχόλιά της το Φεβρουάριο, η Τζάνετ Γέλεν, η πρόεδρος της Fed, επανέλαβε την άποψή της πως η αμερικανική οικονομία πιθανώς δικαιολογεί τις σταδιακές αυξήσεις στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, παρότι τότε η παγκόσμια αναταραχή είχε παρακινήσει τους traders να απορρίψουν την πιθανότητα αυξήσεων για όλο το 2016.
Από τότε, ο δείκτης της Goldman Sachs για τις οικονομικές συνθήκες -ο οποίος μετρά παράγοντες όπως οι τιμές των μετοχών, οι κινήσεις των νομισμάτων και τα πιστωτικά spreads- έχει βελτιωθεί σημαντικά σε επίπεδα που είδαμε για τελευταία φορά στα τέλη του 2015, εν μέσω υψηλότερων τιμών για τις μετοχές και ενός πιο «μαλακού» δολαρίου.
Η αγορά εργασίας έχει συνεχίσει να βελτιώνεται και έχουν υπάρξει, όπως ακριβώς είπε ο Στάνλι Φίσερ, αντιπρόεδρος της Fed, «σκιρτήματα πληθωρισμού», καθώς ο βασικός δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξάνεται κατά 1,7% σε ετήσια βάση.
Η Fed θα θέλει να διατηρήσει την επιλογή της επιπρόσθετης αύξησης στα επιτόκια, ακόμη κι αν αποφεύγει να δίνει οριστικές ενδείξεις λόγω του αβέβαιου υπόβαθρου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr