O Επίτροπος αναφέρει ότι πρώτον, οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να ενωθούν στις διαπραγματεύσεις για πολιτική λύση στον πόλεμο στη Συρία, να προχωρήσουν με τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο διασφαλίζοντας καλή λειτουργία των hot spot, να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα, τη «Μακεδονία» και την Τουρκία και να αυξήσουν τις νόμιμες οδούς των προσφύγων προς την Ευρώπη.
Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στη Le Monde ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Bert Koenders υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των κυνικών δραστηριοτήτων των λαθροδιακινητών. Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ υπερασπίζεται την ευκαιρία της Συμφωνίας με την Τουρκία, αλλά προωθεί και την αναδιανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
«Χρειάζεται ακόμη διαπραγμάτευση τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και με την Τουρκία. Το σχέδιο αποτελεί την αρχή μιας πραγματικής ευρωπαϊκής στρατηγικής που συμφιλιώνει την ελεύθερη κυκλοφορία με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Το σχέδιο αυτό είναι μια ευρωπαϊκή στρατηγική που συμφιλιώνει την ελευθερία κίνησης με τον έλεγχο των συνόρων. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα στα Βαλκάνια, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να λύσει μόνη της τα προβλήματα, ούτε την Ελλάδα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κυνικές ενέργειες των διακινητών. Πρέπει να ωθήσουμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Τουρκία. Και η Γαλλία πρέπει να συμμετέχει.
Είναι σημαντικό ο γαλλογερμανικός άξονας να παραμείνει ενεργός. Η αναζήτηση λύση ανάμεσα σε συγκρουόμενα συμφέροντα-των χωρών transit και υποδοχής –είναι η μόνη εναλλακτική. Πρέπει να την αναζητήσουμε σεβόμενοι τις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Ήδη η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκία βοηθάει. Πριν απελευθερώσουμε την βίζα θα πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της. Μας χρειάζεται όσο τη χρειαζόμαστε. Δεν θα ανοίξουμε όλα τα κεφάλαια ένταξης, αλλά κυρίως αυτά που αφορούν το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα. Πρέπει να αναζωογονήσουμε το ενδιαφέρον για ένταξη χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα κριτήρια», αναφέρει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr