Ενώ όλοι οι οικονομολόγοι σε σχετική έρευνα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της αύριο, Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, και το 73% αυτών εκτιμά ότι θα αυξήσει το ποσό των χρημάτων που θα ρίξει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω της αγοράς ομολόγων, οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι απαισιόδοξοι σχετικά με ένα ράλι στα χρηματιστήρια μετά τις σχετικές αποφάσεις.
Το πρώτο έτος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ο δείκτης Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 17% και η αστάθεια έφθασε σε επίπεδα που είχαν να ειδωθούν από το 2008. Μάλιστα, ο δείκτης υποχώρησε κάθε μήνα, εκτός από έναν, ύστερα από μια συνεδρίαση της ΕΚΤ από τον Απρίλιο και μετά.
«Δεν θα είναι εύκολο για τον Mario Draghi να επαναφέρει την εμπιστοσύνη για την ανάκαμψη», ανέφερε ο Andreas Nigg της Vontobel Asset Management στη Ζυρίχη και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρώπη παραμένουν κολλημένοι σε χαμηλά επίπεδα και οι αναθεωρήσεις κερδών συνεχίζουν πτωτικές». Η αγορά, επισήμανε, χρειάζεται καλύτερες αναθεωρήσεις και καλύτερες οικονομικές εκπλήξεις. Ακόμη και μετά την παροχή 720 δισ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα στην περιοχή, η μεταποίηση υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, ο πληθωρισμός γύρισε αρνητικός και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε.
Όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν τους αναλυτές να περικόψουν τις εκτιμήσεις τους για κέρδη και ανάπτυξη εν μέσω της χειρότερης απογοήτευσης για τα κέρδη τουλάχιστον από το 2007. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, οι επενδυτές αποσύρουν χρήματα από τις ευρωπαϊκές μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2014. Όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, οι μετοχές κινούνταν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας σχετικά με την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, μια διαδοχή από κρίσεις, με πρώτη αυτή της Ελλάδας που κινδύνεψε να βρεθεί εκτός ζώνης του ευρώ, επιδεινώθηκε από την αυξημένη ανησυχία για την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της Κίνας, το σκάνδαλο με τις αλλοιώσεις στα τεστ εκπομπής ρύπων της Volkswagen και την αύξηση των επιτοκίων από τη FED τον Δεκέμβριο που έπληξε το κλίμα, αφήνοντας τις μετοχές με κέρδη μόλις 3,9% τα 2015 από το 22%.
Ο δείκτης Euro Stoxx 50 πλέον υποχωρεί 21% από τα υψηλά του περασμένου Απριλίου και οι διαχειριστές έχουν αποσύρει περί τα 7,8 δισ. δολάρια από funds που παρακολουθούν τις μετοχές της περιοχής στις τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με την Bank of America και στοιχεία της EPFR Global. «Επενδυτές που αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να κάνουν τα πάντα σωστά, πάντα θα απογοητεύονται», σημειώνει ο John Haynes της Investec Wealth & Investment στο Λονδίνο. «Η ΕΚΤ έκανε τη δουλειά της. Αν οι επενδυτές περιμένουν να γιατρέψουν την Κίνα ή να ανακατευθύνουν το πολιτικό κλίμα, θα απογοητευθούν», προσθέτει.
Από την πλευρά της η Deutsche Bank προειδοποιεί τους επενδυτές ότι «οι κίνδυνοι είναι διαστρεβλωμένοι προς λιγότερη δράση έναντι του τι αναμένεται» και η JP Morgan συμβουλεύει τους πελάτες της να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε άνοδο επηρεασμένη από την ΕΚΤ προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους.
«Οι προσδοκίες είναι αρκετά αυξημένες και φοβάμαι ότι είναι σχεδόν αδύνατο για την ΕΚΤ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της», σημειώνει η Luzerner Kantonalbank στη Λουκέρνη της Ελβετίας. «Έχουμε το δημοψήφισμα στη Βρετανία τον Ιούνιο και ίσως να χρειαστεί να επέμβει στις αγορές μετά. Έτσι δεν νομίζω ότι θα κάνουν κάτι, διότι θα χρειαστεί να κρατήσουν πυρομαχικά μέχρι τότε. Μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμη διόρθωση», τονίζει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr