Βάσει του νέου νόμου, οι αρχές οφείλουν να επεξεργάζονται τις αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου το συντομότερο δυνατόν. Μέχρι σήμερα κάθε τέτοιο αίτημα δεν διεκπεραιωνόταν πριν περάσουν μήνες.
«Με αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο, η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει δυνατή την ταχεία και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Σλοβενίας Βέσνα Γκέρκες Σνίνταρ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
«Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση (σ.σ. λόγω της έλευσης προσφύγων και μεταναστών), βρισκόμαστε στο σημείο θραύσης. Εμείς (σ.σ. η ΕΕ) πρέπει να πάρουμε αποφάσεις αυτή τη στιγμή που θα αποτρέψουν την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015», πρόσθεσε η Γκέρκες Σνίνταρ πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Παράλληλα, το σλοβένικο κοινοβούλιο απέρριψε την απαίτηση της αντιπολίτευσης να προσδιοριστεί όριο στον αριθμό των προσώπων στα οποία θα χορηγείται άσυλο στη Σλοβενία κατ' έτος.
Από τον Οκτώβριο, όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία, ωθώντας τη ροή των προσφύγων και μεταναστών προς δυσμάς, στη Σλοβενία, σχεδόν 500.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τη σλοβενική επικράτεια με προορισμό την Αυστρία και άλλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη.
Μόνο περίπου 460 από αυτούς ζήτησαν άσυλο στη Σλοβενία, μια με δύο εκατομμύρια κατοίκους, το μικρότερο κράτος κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού. Μέχρι σήμερα έχει χορηγηθεί άσυλο σε περίπου 10 από αυτούς.
Όμως στη Σλοβενία εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου μπορεί να αυξηθεί δραματικά τους επόμενους μήνες, καθώς σταδιακά τα κράτη της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης κλείνουν τα σύνορά τους στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Τις τελευταίες εβδομάδες στη Σλοβενία διεξήχθησαν διαδηλώσεις από ντόπιους εναντίον κέντρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στις πόλεις τους, καθώς όπως υποστήριξαν αυτό θα απειλήσει την ασφάλειά τους.
Την περασμένη εβδομάδα η σλοβένικη αστυνομία αποκάλυψε ότι συνήφθη μια συμφωνία ανάμεσα στη Σλοβενία, την Αυστρία, την Κροατία, τη Σερβία και την πΓΔΜ η οποία προβλέπει τον περιορισμό της ροής των προσφύγων και μεταναστών σε 580 πρόσωπα την ημέρα ανά χώρα. Συνέπεια της συμφωνίας αυτής είναι ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι παγιδευμένοι στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr