Το ενδεχόμενο Brexit μετά και το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016, αναμένεται να φέρει ένα κύμα φυγής της έδρας των πολυεθνικών εταιρειών από την «οικονομική» πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Λονδίνο, γεγονός που θα σηματοδοτήσει μία αναστάτωση στις αγορές, εκτός από το ότι θα φτάσει την λίρα σε επίπεδα… 1985.
Επιπλέον, η κατάργηση του καθεστώτος «ελεύθερης διακίνησης» εμπορευμάτων, εκτός από το ότι θα «ξεσηκώσει» και άλλες χώρες κατά των πολιτικών της ΕΕ, αναμένεται να έχει μεγάλες οικονομικές απώλειες για τις χώρες της Ένωσης, αλλά και την Μ. Βρετανία.
Το φλέγον θέμα των ημερών ωστόσο είναι η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να αναλάβουν όλες τις ευθύνες τους, δείχνοντας έτσι αλληλεγγύη στους πολύπαθους αυτούς ανθρώπους, αλλά και στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τις νομισματικές και οικονομικές εξελίξεις, το 2016 θα είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο έτος για την Ένωση, καθώς η ΕΚΤ βρίσκεται απέναντι σε πολύ σημαντικές αποφάσεις, σχετικά με την συνέχεια ή μη της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), προκειμένου να δώσει μία ώθηση στον ανύπαρκτο μέχρι στιγμής πληθωρισμό, αλλά και το ευρώ.
Σε αυτό το σημείο τονίζεται πως μία πληθώρα αναλυτών (ανάμεσα τους και η Morgan Stanley) έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει πως ευρώ και δολάριο θα φτάσουν στην απόλυτη ισοτιμία, έως το τέλος του 2016 (αυτήν την στιγμή κυμαίνεται στα 1,1 δολ).
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η πολιτική αβεβαιότητα σε πολλές χώρες – μέλη, όπως Γερμανία (λόγω προσφυγικού), Ιρλανδία και Ισπανία, έρχεται να αφήσει μία ακόμα «ανοικτή πληγή» στην άλλοτε πανίσχυρη Ένωση…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr