Η Κίνα σχεδιάζει να απολύσει 5-6 εκατ. εργάτες σε κρατικές βιομηχανίες τα επόμενα δύο με τρία χρόνια στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιορίσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε κάποιους κλάδους και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με δύο αξιόπιστες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η ηγεσία της χώρας, που επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει τη σταθερότητα και να διασφαλίσει ότι οι απολύσεις δεν θα οδηγήσουν σε αναταραχές, θα δαπανήσει σχεδόν 150 δισ. γουάν (23 δισ. δολάρια) για να καλύψει τις απολύσεις στους κλάδους άνθρακα και χάλυβα τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Ο συνολικός αριθμός ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς τα λουκέτα θα επηρεάσουν κι άλλους κλάδους και θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια για τη διαχείριση του χρέους που θα αφήσουν πίσω τους οι λεγόμενες κρατικές επιχειρήσεις ‘ζόμπι’.
Ο όρος αναφέρεται σε επιχειρήσεις που αναστείλει μέρος των δραστηριοτήτων τους, αλλά διατηρούν προσωπικό στο μισθολόγιό τους καθώς οι τοπικές αρχές ανησυχούν για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που θα έχουν οι χρεοκοπίες και η ανεργία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Το κλείσιμο των εταιριών ‘ζόμπι’ έχει αναφερθεί ως μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης φέτος, με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ να υπόσχεται τον Δεκέμβριο ότι σύντομα θα γίνουν περικοπές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr