Σε ανάλυσή της σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν θα επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό φέτος για τέταρτη χρονιά και εκτιμά ότι δεν θα τον επιτύχει για τουλάχιστον ακόμη τέσσερα χρόνια, χωρίς τη βοήθεια περισσότερων ουσιαστικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, επισημαίνει, ότι αυτό δεν θα σταματήσει την ΕΚΤ από το να κάνει αυτό που πρέπει σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει, όμως με τις αγορές μη πεπεισμένες σε μεγάλο βαθμό, «πλησιάζουμε το όριο αποτελεσματικότητας των εργαλείων της EΚΤ».
Εν τω μεταξύ, στην επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο, η Societe Generale αναμένει μια ακόμη μείωση κατά 20 μονάδες βάσης του επιτοκίου καταθέσεων, πιθανόν με την εισαγωγή ενός τέλους δύο επιπέδων για τα περίσσεια αποθέματα, μαζί με μια επέκταση των TLTRO (πράξεις διευκόλυνσης των τραπεζών) με τριετή ωρίμανση.
Επίσης, εκτιμά ότι η πιθανότητα πιο επιθετικής χαλάρωσης είναι περιορισμένη, όμως υπάρχουν επιλογές για να δοθεί ώθηση στην εμπιστοσύνη τω αγορών (ενεργοποίηση προγράμματος αγοράς ομολόγων και επέκταση της ασφάλειας των collaterals).
Παράλληλα, σημειώνει ότι αναμένει η δημοσιονομική πολιτική να αποτελέσει το βασικό σταθεροποιητικό εργαλείο σε περίπτωση μεγάλων σοκ.
«Η ΕΚΤ θα έχει ακόμη βασικό ρόλο να διαδραματίσει, όμως πιθανόν μόνον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», επισημαίνει και προσθέτει ότι «δεδομένης της επιμονής της ύφεσης των ισολογισμών, βλέπουμε αξία στην ιδέα ενός προγράμματος αρωγής assets, χρηματοδοτούμενο από τον ESM, για το οποίο η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέχει ανάλυση και πιθανόν περιορισμένη αγοραστική υποστήριξη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr