Στην είσοδο των εκλογικών τμημάτων στο Δουβλίνο, οι Ιρλανδοί δεν έκρυβαν πλέον την οργή και την αγανάκτησή τους για τις μειώσεις στους μισθούς, τους νέους φόρους, κυρίως στο νερό ή τις δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν των κυβερνώντων κομμάτων.
Η πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε επίσης τους φόβους για αστάθεια, η οποία θα επηρεάσει την ακόμη εύθραυστη ιρλανδική οικονομία.
Πολλοί Ιρλανδοί ζητούν η οικονομική ανάκαμψη που άρχισε το 2013, κυρίως με τη δραστηριοποίηση πολλών αμερικανικών πολυεθνικών στους τομείς της πληροφορικής και των φαρμακευτικών προϊόντων που επωφελούνται από τη χαμηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζεται στη χώρα, να υπάρξει επιτέλους και στη δική τους καθημερινότητα.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 7% τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, περισσότερο από την Κίνα κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,5% στα τέλη του 2015 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αλλά αριθμός των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε δραματικά.
Σχεδόν 3,2 εκατομμύρια Ιρλανδοί ψηφίζουν για να εκλέξουν 158 βουλευτές. Κανένα επίσημο στοιχείο δεν έχει ανακοινωθεί για το ποσοστό συμμετοχής, αλλά το RTE εκτιμά ότι η συμμετοχή είναι σχετικά παρόμοια με εκείνη των προηγούμενων εκλογών που ανήλθε στο 70%.
Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση της Ipsos Mori/Irish Times που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ αφότου έκλεισαν στις 24.00 (ώρα Ελλάδας) τα εκλογικά τμήματα και διεξήχθη σε δείγμα 5.260 ψηφοφόρων, το κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού 'Εντα Κένι λαμβάνει 26,1%, δηλαδή 10 μονάδες λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2011.
Άλλη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE σε δείγμα 4.283 ψηφοφόρων δείχνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση του Φίνε Γκάελ το οποίο λαμβάνει 24,8%.
Το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζει αντίστοιχα 7,8% και 7,4% των ψήφων, πτώση μεγαλύτερη από 11 μονάδες που αποδίδεται από τους αναλυτές στην αδυναμία του να προστατεύσει το κράτος πρόνοιας.
Αντίθετα, το κεντροδεξιό Φιάνα Φάιλ, που είχε πληγεί στις προηγούμενες εκλογές όταν ήταν στην εξουσία, ενισχύει τη δύναμή του από 4,5 έως 5,5 μονάδες και εξασφαλίζει ποσοστό 22,9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times και 21,8%, σύμφωνα με το RTE.
Το αριστερό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη με 14,9%, σύμφωνα με την Irish Times και 16% σύμφωνα με RTE, ενισχυμένο κατά πέντε ή έξι μονάδες.
Τα πιθανά σενάρια
Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, τρία σενάρια είναι πιθανά: η ανανέωση της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το Φίνε Γκάελ και το Εργατικό διευρυμένου με ανεξάρτητες προσωπικότητες και τα μικρά κόμματα που θα διαπραγματευτούν την υποστήριξή τους σε κάθε περίπτωση. Η διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο σχηματισμός ενός ιστορικού συνασπισμού μεταξύ των δύο αντιπάλων κομμάτων της κεντροδεξιάς που κυβερνούν εναλλάξ τη χώρα από το 1932, του Φίνε Γκάελ και του Φιάνα Φάιλ.
Η τελευταία αυτή επιλογή έχει αποκλειστεί μέχρι τώρα από τον 'Εντα Κένι, ωστόσο συζητείται από πολλούς σχολιαστές σήμερα.
Ένδειξη του κατακερματισμού του πολιτικού τοπίου, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τα μικρά κόμματα (Πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες...) και κινήματα κατά της λιτότητας συγκεντρώνουν ποσοστό 28% (+13 μονάδες σε σχέση με το 2011), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times. Η αύξηση καταγράφεται και στη δημοσκόπηση του RTE.
Τα κόμματα θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 12 Μαρτίου να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr