Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, επισήμανε ακόμη ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση έναντι των εθνικών μέτρων, ενώ, όπως είπε, σε περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού λάβει εθνικά μέτρα που επηρεάζουν ένα άλλο κράτος-μέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί άμεσα προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα.
«Το βασικό ερώτημα της Συνόδου Κορυφής ήταν το αν αξίζει να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στη συνεργασία με την Τουρκία, στην βήμα-βήμα εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, να δώσουμε δηλαδή ακόμη λίγο χρόνο στην καταπολέμηση των διακινητών, στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στο Αιγαίο σύντομα και με την στήριξη του ΝΑΤΟ. Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα καθαρό "ναι"», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος και προσέθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα θελήσει να αξιολογήσει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ώστε να λάβει αποφάσεις στη βάση τους. «Αυτός ο χρόνος πρέπει να αξιοποιηθεί», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου ανέδειξε το γεγονός ότι και τα 28 κράτη-μέλη συμφώνησαν στους βασικούς πολιτικούς στόχους. «Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού για να βελτιώσουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπερβούμε την δραστηριότητα των διακινητών, να καταπολεμήσουμε τις αιτίες της προσφυγικής κίνησης, να μειώσουμε τον πολύ μεγάλο αριθμό των προσφύγων αισθητά και μόνιμα. Και τα 28 κράτη-μέλη συμφώνησαν σε αυτό -και η Αυστρία. Συμφώνησαν και στο Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία ως το εργαλείο επιλογής τους», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και προσέθεσε ότι δίδεται προτεραιότητα στη συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση έναντι εθνικών μονομερών μέτρων. «Κατά τα άλλα, συμφωνήθηκε να έρθουμε γρήγορα σε επαφή εάν κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού ένα κράτος-μέλος ανησυχεί ότι θα μπορούσαν να το αφορούν μέτρα ενός άλλου κράτους-μέλους. Και αυτό ήταν π.χ. για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα και για άλλους, μια σημαντική συμφωνία», δήλωσε.
Εξάλλου, κληθείς να διευκρινίσει τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο εκπρόσωπός του, Τομπίας Πλάτε, σημείωσε ότι ο υπουργός δεν είπε ότι υπάρχουν μόνο δύο εβδομάδες προθεσμία για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, αλλά ότι «οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr