Στην κατεύθυνση αυτή η τουρκική πλευρά επεδίωξε και εξασφάλισε την πραγματοποίηση της δικοινοτικής επίσκεψης των δύο διαπραγματευτών Μαυρογιάννη-Ναμί στην έδρα της Ε.Ε, κάτι που εκμεταλλεύτηκε δεόντως, εκδίδοντας, αστραπιαία, δήλωση της «προεδρίας» του ψευδοκράτους διά της οποίας υποβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνιστώσα πολιτεία, απορρίπτοντας έτσι την προοπτική να μετεξελιχθεί σε ομόσπονδο κράτος.
Η συγκυρία προφανώς δεν είναι τυχαία, σημειώνουν πολιτικές και διπλωματικές πηγές την ώρα που τουρκικοί κύκλοι δεν κρύβουν τις προθέσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες η εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί, όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και στο διεθνές περιβάλλον, μέσω και των δικοινοτικών επισκέψεων στις Βρυξέλλες, παραπέμπει ευθέως σε υποκατάσταση του νομίμου κράτους, της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας, από τις δύο «ιδρυτικές» συνιστώσες πολιτείες.
Την προοπτική αυτή άλλωστε, περιγράφει εύγλωττα και η δήλωση της «προεδρίας» του κατοχικού μορφώματος, που κυκλοφόρησε ο Μπαρίς Μπουρτζού την ώρα που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευδε να συναντήσει τους δύο διαπραγματευτές, σε μια «ατμόσφαιρα» που ο ίδιος περιέγραψε με υπερβάλλοντα ενθουσιασμό, σαν «συγκινησιακά φορτισμένη».
Η Κομισιόν έκανε λόγο για «ιστορική κοινή επίσκεψη», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα μια φαινομενικά «αθώα» συμφωνία, η οποία διευκολύνει τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς. Όπως ανακοινώθηκε μετά την κοινή επίσκεψη Μαυρογιάννη-Ναμί «συμφωνήθηκε να διατηρηθεί η δυνατότητα συναντήσεων με αυτή τη σύνθεση (format), σε τακτική βάση», εξέλιξη καταφανώς αρνητική για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον Μάρτιν Σελμάγερ, διευθυντή του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επεσήμανε προς τους Μαυρογιάννη και Ναμί, ότι θα ήταν εύλογο, αυτός ο δικοινοτικός δίαυλος επικοινωνίας με την Ε.Ε., που εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα την περασμένη Πέμπτη, να διατηρηθεί, με το ίδιο ακριβώς πλαίσιο και σε τακτική βάση, κάτι με το οποίο δεν διαφώνησε κανείς εκ των παρευρισκομένων.
Εντελώς… συμπτωματικά το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, είχε φροντίσει να διαμηνύσει αυτήν ακριβώς την άποψη στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την ιστορική συνάντηση των δύο διαπραγματευτών…
Στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκετοί, φαίνεται πως θεωρούν δεδομένη τη λύση του Κυπριακού και μάλιστα εντός του 2016.
Καθώς, όμως υποχωρούν τα νερά των εντυπώσεων και μιας τεχνητής αισιοδοξίας που δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα, αλλά σε επιθυμίες και ψευδαισθήσεις «προόδου», δεν είναι λίγοι στη Λευκωσία, αλλά και στην υπνώττουσα Αθήνα που υποστηρίζουν ότι και το προωθούμενο σχέδιο, έχει ακρογωνιαίο λίθο τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής του νησιού.
Η συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων, όπως υπογραμμίζουν είναι ανεκτή, μόνο υπό τη σκέπη ενός κανονικού κράτους, διότι διαφορετικά, σύμφωνα με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις τους, αν επισφραγιστεί η επιχειρούμενη συμφωνία, θα σημάνει τη μετάβαση του Κυπριακού σε μια δεινή περίοδο, όπου οι Ελληνοκύπριοι, δεν θα έχουν ούτε καν το κράτος που σήμερα έχουν.
Γ.Χ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr