Αναλυτικότερα, η δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χάραξη νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής θέτει διάφορους φιλόδοξους στόχους σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σκοπό τη δημιουργία μιας πραγματικής εσωτερικής αγοράς ενέργειας και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των σχετικών ρυθμίσεων.
Η Επιτροπή πιστεύει ότι όταν επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για το πλαίσιο που θα ισχύει μετά το 2012, θα επέλθει μείωση των εκπομπών κατά 30% από τις ανεπτυγμένες χώρες μέχρι το 2020. Η Επιτροπή υπογραμμίζει περαιτέρω την αποφασιστικότητά της και προτείνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τώρα τη δέσμευση να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020, ιδίως μέσω της θέσπισης μέτρων στον τομέα της ενέργειας.
Ο Σταύρος Δήμας, Επίτροπος για το περιβάλλον, δήλωσε ότι: «Οι κλιματικές αλλαγές είναι από τις σοβαρότερες απειλές για τον πλανήτη μας. Η δράση μας για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών είναι επιτακτική. Σήμερα, συμφωνήσαμε μια σειρά φιλόδοξων, πλην όμως, ρεαλιστικών στόχων, οι οποίοι θα στηρίξουν τις προσπάθειές μας σε παγκόσμιο επίπεδο να αναχαιτίσουμε τις κλιματικές αλλαγές και ο μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεών τους».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες του 50%, οι θερμοκρασίες του πλανήτη να αυξηθούν πάνω από 5°C στη διάρκεια του αιώνα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβολές, η ενεργειακή πολιτική και η πολιτική μεταφορών οδηγούν όχι σε μείωση των εκπομπών στην Ε.Ε., αλλά σε αύξηση κατά 5% περίπου μέχρι το 2030. Με τις ισχύουσες τάσεις και πολιτικές, η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές ενέργειας, από σήμερα μέχρι το 2030, θα φθάσει από το 50% στο 65% του συνόλου της κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, η εσωτερική αγορά ενέργειας δεν έχει ολοκληρωθεί, πράγμα που δεν επιτρέπει στους πολίτες της Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή οικονομία να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη από την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας.
Η δέσμη μέτρων που πρότεινε η Επιτροπή σήμερα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων στις προκλήσεις αυτές με βάση τρεις κεντρικούς άξονες:
1. Μια πραγματική εσωτερική αγορά ενέργειας
Στόχος είναι να δοθεί στους χρήστες ενέργειας της Ε.Ε., στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, πραγματική δυνατότητα επιλογής, και να δρομολογηθούν οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται στον τομέα της ενέργειας. Η ενιαία αγορά είναι χρήσιμη όχι μόνο για την ανταγωνιστικότητα αλλά και για την αειφορία και την ασφάλεια.
Απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για την επίτευξη αυτών των στόχων, με σαφέστερο διαχωρισμό της παραγωγής από τη διανομή ενέργειας. Χρειάζεται επίσης ισχυρότερος ανεξάρτητος ρυθμιστικός έλεγχος, λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και εθνικά μέτρα για την υλοποίηση του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτευχθεί επίπεδο διασύνδεσης τουλάχιστον 10%, με τον εντοπισμό των βασικών σημείων συμφόρησης και τον διορισμό συντονιστών.
2. Επιτάχυνση της μετάβασης σε ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα
Η Επιτροπή προτίθεται να διατηρήσει την ηγετική θέση της Ε.Ε., σε παγκόσμιο επίπεδο, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προτείνοντας να τεθεί ως υποχρεωτικός στόχος, το 20% της συνολικής σύνθεσης των ενεργειακών πηγών της μέχρι το 2020 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προς τούτο θα απαιτηθεί μαζική ανάπτυξη και των τριών τομέων ανανεώσιμης ενέργειας: ηλεκτρισμού, βιοκαυσίμων, θέρμανσης και ψύξης. Αυτός ο στόχος θα συνοδεύεται από έναν ελάχιστο στόχο 10% βιοκαύσιμα. Επιπλέον, το 2007, σε μια δέσμη νομοθετικών μέτρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα περιλαμβάνονται ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση της διείσδυσης στην αγορά τόσο των βιοκαυσίμων όσο και της θέρμανσης και ψύξης.
Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί και η έρευνα προκειμένου να μειωθεί το κόστος της "καθαρής" ενέργειας και να καταλάβει η ευρωπαϊκή βιομηχανία εξέχουσα θέση στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα τεχνολογίας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Για τ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr