Με την κομβικής σημασίας συνάντηση Κάμερον-Τουσκ, ξεκινά και η ουσιαστική διαπραγμάτευση της βρετανικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, σε ότι αφορά τον περιορισμό της εσωτερικής μετανάστευσης, εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αναμένεται το αργότερο το 2017. Η πρόταση Τουσκ, όπως σημειώνει το Deutsche Welle, προβλέπει τετραετή στέρηση των επιδομάτων προς τους "κοινοτικούς μετανάστες", εφόσον η Βρετανία αποδείξει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες της έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους.
Ωστόσο, την απόφαση γι αυτό που οι Βρυξέλλες αποκαλούν "φρένο έκτακτης ανάγκης", θα λαμβάνει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ με απλή πλειοψηφία και κατά περίπτωση. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα προτείνει επίσης να εφαρμόζεται το μέτρο μόνο μετά από την έγκρισή του από τις υπόλοιπες χώρες, διαδικασία που ενδέχεται να πάρει και έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ο Ντέιβιντ Κάμερον από την πλευρά του θα επιμείνει για άμεση εφαρμογή του μέτρου μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και θα διαπραγματευθεί το δικαίωμα της Βρετανίας να αποφασίζει μονομερώς πότε θα επιβάλλει το μέτρο.
"Αγκάθι" η μερική απασχόληση
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα θέσει επίσης το θέμα των μεταναστών που συνειδητά επιλέγουν καθεστώς μερικής απασχόλησης, προκειμένου να δικαιούνται επιδόματα σπιτιού ή "συμπλήρωσης εισοδήματος", ειδικές φορολογικές απαλλαγές, καθώς και επίδομα τέκνων, τα οποία σε χιλιάδες περιπτώσεις δεν κατοικούν στην ίδια τη Βρετανία, αλλά στις χώρες προέλευσης. Το 2014, σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού Κοινοβουλίου, 252.000 οικογένειες και 48.000 άγαμοι "μετανάστες" από την Ε.Ε. λάμβαναν συμπληρωματικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές επειδή είχαν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο. Κατά την κυβέρνηση επέλεγαν να δουλεύουν λιγότερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κάμερον θα τονίσει την ανάγκη να γίνει δεκτό το αίτημα του, ώστε να μπορέσει να ηγηθεί εκστρατείας για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, καθώς επίσης και το πόσο σημαντική για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διευθέτηση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες υποδοχής και όχι μόνο η δική του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr