«Δεν πέταξα την κάρτα μέλους, δεν την έκαψα. Κάπου θα βρίσκεται», είπε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Δεν υπήρξα μέλος του Κόμματος (του ΚΚΣΕ) από υποχρέωση. Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνούσα πλήρως με την κομμουνιστική ιδεολογία αλλά φύλαξα με προσοχή την κάρτα», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ως αξιωματικός της KGB εργάστηκε επί σχεδόν 20 χρόνια στο «ένοπλο βραχίονα του Κόμματος».
«Εκτιμούσα πολύ και εκτιμώ ακόμη τα κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά ιδεώδη» τα οποία «θυμίζουν πολύ εκείνα της Αγίας Γραφής», αποκάλυψε.
«Είναι ωραία ιδεώδη: ισότητα, αδελφότητα, ευτυχία, όμως η πρακτική εφαρμογή αυτών των μεγάλων ιδεών στη χώρα μας ήταν πολύ μακριά από αυτό που ονειρεύονταν οι ουτοπιστές σοσιαλιστές», συνέχισε.
Ο Πούτιν κατηγόρησε τον ιδρυτή της ΕΣΣΔ, τον Βλαντίμιρ Λένιν, για τη «σφαγή» του τσάρου Νικόλαου Β΄ και της οικογένειάς του το 1918. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρεται στον Λένιν: την περασμένη Πέμπτη τον είχε επικρίνει, αποδίδοντας σε λανθασμένες ενέργειές του την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος το 1991.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ ο Λένιν, που πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1924, παραμένει πάντα παρών στη Ρωσία: χιλιάδες δρόμοι φέρουν το όνομά του και πολλά μνημεία τιμούν τον επαναστάτη ηγέτη. Η βαλσαμωμένη σορός του εκτίθεται στο μαυσωλείο του στην Κόκκινη Πλατεία, μπροστά ακριβώς από το Κρεμλίνο. Το θέμα του ενταφιασμού του επανέρχεται τακτικά στην επικαιρότητα, όμως οι ρωσικές αρχές μέχρι σήμερα διστάζουν να λάβουν μια τελική απόφαση.
«Όσον αφορά τον ενταφιασμό (του Λένιν), αυτού του είδους τα θέματα, ξέρετε, νομίζω ότι θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με πολλή προφύλαξη και να αποφεύγουμε να παίρνουμε μέτρα που μπορεί να διχάσουν την κοινωνία μας», είπε σήμερα ο Πούτιν.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2014 το 63% των Ρώσων θέλουν να διατηρηθούν τα μνημεία του Λένιν ενώ το 19% θα προτιμούσε να καταστραφούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr