Η πίεση στην καγκελάριο, η οποία πλέον προέρχεται από διάφορες πλευρές του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, του αδελφού βαυαρικού κόμματος CSU και του σοσιαλδημοκρατικού SPD) παραμένει ισχυρότερη από το CSU. Η Βαυαρία, στα σύνορα με την Αυστρία, είναι η πύλη εισόδου για το προσφυγικό ρεύμα του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου.
Η Μέρκελ βρέθηκε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ξανά στη Βαυαρία για συνάντηση με το CSU. Μετά τη συνομιλία τους, ο αρχηγός του κόμματος Χορστ Ζέχοφερ ο οποίος ζητά να τεθεί όριο στην αποδοχή προσφύγων, έκανε κάθε προσπάθεια να καταστήσει σαφή τη δυσαρέσκειά του: "Η καγκελάριος δεν έδωσε κάνενα σημάδι υποχώρησης" στα αιτήματα για σκληρότερη στάση, είπε ο Ζέχοφερ μιλώντας στο ARD.
"Για εμένα αυτό είναι απογοητευτικό, και πιστεύω πως έχουμε πολιτικά μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες και μήνες" είπε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας.
Η Μέρκελ είχε μεν αναγνωρίσει σε ομιλία της ότι πρέπει να υπάρξει αισθητή μείωση στις αφίξεις προσφύγων, κάτι όμως που σύμφωνα με την ίδια πρέπει να γίνει στη βάση «ευρωπαϊκής λύσης» - απορρίπτοντας εκ νέου τις εκκλήσεις για πλαφόν.
Σύμφωνα με διαρροές από τη συνάντηση με τα στελέχη του CSU, η καγκελάριος φέρεται επίσης να εξέφρασε τη δυσφορία της για την απόφαση της Βιέννης να θέσει πλαφόν.
Η κίνηση της αυστριακής κυβέρνησης «δεν βοηθά», φέρεται να είπε η Μέρκελ ενώ πίσω στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν πολύ διπλωματικότερος στο σχολιασμό του, αφήνοντας όμως να φανεί σαφώς ότι η αυστριακή κίνηση γίνεται αντιληπτή ως πρόβλημα: Η απόφαση της Βιέννης είναι «κραυγή για βοήθεια από την Ευρώπη», είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr