Την Παρασκευή οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν νέα χαμηλά τριών ετών και το κινεζικό χρηματιστήριο εισήλθε και επίσημα σε bear market, έχοντας υποχωρήσει 20% από τα υψηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια υπέστησαν απώλειες σήμερα, υπό το βάρος ανησυχιών για τη μεταβλητότητα του γουάν και έπειτα από αναφορές ότι ορισμένες τράπεζες στη Σαγκάη σταμάτησαν να δέχονται μετοχές μικρότερων εισηγμένων εταιρειών σαν ενέχυρο για την παροχή δανείων.
Το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραψε πτώση κατά 3,5% στις 2.900,97 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε απώλειες κατά 3,46% στις 482,08 μονάδες. Ο δείκτης CSI 300, ο οποίος περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, κατακρημνίστηκε κατά 3,2% στις 3.118,73 μονάδες.
Τη σκυτάλη της πτώσης πήραν στη συνέχεια και οι ευρωπαϊκοί και οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι κινούνται σήμερα με απώλειες άνω του 2%.
Συγκεκριμένα, στις 18:25, ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 3,06% στις 330 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 2,10% στις 5.794 μονάδες, κατά 2,90% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.510 μονάδες και κατά 2,85% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.190 μονάδες.
Στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 2,19% στις 16.020 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 2,91% στις 4.480 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 2,18% στις 1.879 μονάδες.
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την συνεχιζόμενη διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου. Την Παρασκευή, η τιμή του "μαύρου χρυσού" έπεσε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, δημιουργώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μιας γενικότερης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και όχι κάτι το παροδικό, όπως υποστηρίζει η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν.
Η "βουτιά" της τιμής του πετρελαίου επέφερε μεγάλες απώλειες και για το χρηματιστήριο της Μόσχας, ενώ το ρούβλι κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά του από τα τέλη του 2014.
Goldman Sachs: Ο "μαύρος χρυσός" θα ανακάμψει
Την αισιοδοξία τους ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν και θα ξεπεράσουν και πάλι τα 40 δολάρια το βαρέλι εξέφρασαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, παρά τη συνεχιζόμενη "βουτιά" τους.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η πίεση στον κλάδο των εμπορευμάτων είναι ισχυρή και προέρχεται κυρίως από τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά αργού, γεγονός που ώθησε το πετρέλαιο σε ετήσιες απώλειες για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Η Goldman Sachs, η οποία ήταν από τις πρώτες που σημείωσαν ότι τα συμβόλαια του αργού μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη και στα 20 δολάρια, εκτίμησε σήμερα ότι το αργό μπορεί να ανακάμψει αγγίζοντας ξανά τα 40 δολάρια το βαρέλι
Η επενδυτική τράπεζα είπε ότι δεν είχε υιοθετήσει το σενάριο των 20 δολαρίων το βαρέλι ως βασικό σενάριο. «Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου δεν είναι αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης, αλλά των υψηλών αποθεμάτων και των πιέσεων από τα μακροοικονομικά στοιχεία ήδη από το 2013», σημείωσαν οι αναλυτές της Goldman Sachs Damien Courvalin και Michael Hinds.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr