Ο κ. Γιούνκερ τόνισε την πρόθεσή του να επικεντρωθεί στην πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής, που είναι η ανάπτυξη και απασχόληση, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζεται ταυτόχρονα και μια σειρά άλλων κρίσεων. Κάλεσε τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τη στρατηγική που καθόρισε η Επιτροπή πέρσι και περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική υπευθυνότητα και στρατηγικές επενδύσεις.
Ειδικά για την Ελλάδα, ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά: "Mπορέσαμε, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως Ευρω-ομάδα να αποφύγουμε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη". Και συμπλήρωσε: «Το κάναμε αυτό γιατί το θέλαμε και γιατί επρόκειτο για την Ελλάδα, που είναι για μένα ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πολλές αρετές αλλά και μέλλον».
Ανακοινώνοντας τη σημαντική πρόοδο του επενδυτικού σχεδίου των 315 δισ. ευρώ, ο Πρόεδρος παρατήρησε: «Είπαν ότι το σχέδιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, ότι δεν θα άρεσε στις κυβερνήσεις, και ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα το εμπιστευόταν. Αλλά το πρώτο τρίμηνο έχουμε ήδη κινητοποιήσει 50 δισ. ευρώ σε 22 κράτη μέλη. Και από το πρόγραμμα επωφελούνται ήδη 81.000 ΜΜΕ».
Επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση του χώρου Σένγκεν, στον οποίο οι πολίτες δεν χρειάζονται διαβατήριο για τις μετακινήσεις τους, ο Πρόεδρος επεσήμανε το κόστος από την κατάργησή του. «Η αναμονή στα εσωτερικά σύνορα θα κοστίσει 55 ευρώ την ώρα σε κάθε φορτηγό». Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους λέγοντας ότι, «δεν μπορώ να δεχθώ ότι η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων δεν υλοποιείται». Σχετικά με την κατάσταση στην Πολωνία, ο Πρόεδρος ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου και ανέφερε ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος. «Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για τροποποιήσεις σε διάφορα νομοθετικά κείμενα — και αυτό εξαρτάται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Πολωνία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr