Ο νόμος θέτει ουσιαστικά τη δημόσια τηλεόραση και τη δημόσια ραδιοφωνία υπό τον έλεγχο της συντηρητικής κυβέρνησης.
'Είναι σημαντικό για τον πρόεδρο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης να είναι αμερόληπτα, αντικειμενικά και αξιόπιστα", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαλγκορζάτα Σαντούρσκα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, σήμερα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν τηρούν αυτές τις αρχές.
Τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, στα οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί του κόμματος του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ενέκριναν τον νόμο στα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι νέες διατάξεις προβλέπουν την άμεση λήξη της θητείας των μελών των διοικήσεων και των εποπτικών συμβουλίων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Στο εξής ο υπουργός Οικονομικών θα έχει την αρμοδιότητα να διορίζει και να ανακαλεί τους νέους διευθυντές των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι επιλέγονταν μέχρι σήμερα με διαγωνισμό του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (KRRiT).
Πολλοί διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (UER/EBU), η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), εξέφρασαν την "αγανάκτησή" τους για τις πρόνοιες του νέου νόμου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επίσης ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Βίτολντ Βαστσικόφσκι "να παράσχει πληροφορίες σε σχέση με αυτό το νομοσχέδιο".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr