Μέχρι τα τέλη του 2017 η καθαρή μετανάστευση των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία μπορεί να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο με αποτέλεσμα να αυξηθεί η συνολική προσφορά εργασίας κατά 520.000 ανθρώπους, όπως προβλέπει η Μπούντεσμπανκ, στη μηνιαία οικονομική έκθεσή της.
"Οι εμπειρικές μελέτες δείχνουν ότι αυτό το επιπρόσθετο εργατικό δυναμικό θα βρεθεί προσωρινά στην ανεργία", αναφέρει η τράπεζα, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται αφενός στα λιγοστά ή ανύπαρκτα προσόντα των προσφύγων και αφετέρου σε πολιτισμικά και γλωσσικά εμπόδια. Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας, υπολογίζεται ότι το ποσοστό ανεργίας θα φτάνει το 70% κατά τον πρώτο χρόνο αφότου αναγνωριστεί στους ανθρώπους αυτούς το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ ακόμη και τρία χρόνια αργότερα η ανεργία μεταξύ τους θα αγγίζει το 40%.
Πολλοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο είναι πολύ νέοι και ελάχιστοι διαθέτουν ακαδημαϊκούς τίτλους από τη χώρα προέλευσής τους. "Τα επαγγελματικά προσόντα των προσφύγων είναι πολύ μικρότερα από εκείνα των Γερμανών ή των άλλων μεταναστών", γεγονός που θέτει "μια μεγάλη πρόκληση" για το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζει η Μπούντεσμπανκ.
Η κεντρική τράπεζα εκτιμά επίσης ότι "οι επιπρόσθετες δημόσιες δαπάνες για τους πρόσφυγες θα οδηγήσουν σε μια συνολική αύξηση της ζήτησης (...) και αυτή η ώθηση της ζήτησης θα ενεργήσει ως πρόγραμμα ανάκαμψης" και θα συμβάλει στη στήριξη της ανάπτυξης της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια.
Η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis, δήλωσε νωρίτερα ότι οι μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, θέτοντας τις βάσεις για ισχυρότερη κατανάλωση κατά το τέταρτο τρίμηνο. Οι λιανικές πωλήσεις κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 2,8% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr