Οι σκηνές καταγράφθηκαν μπροστά από έναν από τους υπαίθριους χώρους με τα τραπέζια των μπιστρό που βρέθηκαν στο στόχαστρο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού -όπως επίσης το Σταντ ντε Φρανς στο βόρειο τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας και ο συναυλιακός χώρος Μπατακλάν- που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 129 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 352, τρομοκρατικά χτυπήματα την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Επικρατεί μια περίεργη σιωπή που την διακόπτουν οι παρεμβάσεις του ερασιτέχνη εικονολήπτη. Δεν υπάρχει πανικός, ορισμένοι περαστικοί κοιτάζουν άφωνοι το σκηνικό, άλλοι φωτογραφίζουν τα θύματα που κείτονται στο έδαφος. Στην πραγματικότητα κανείς, όπως περιγράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν παρεμβαίνει.
Με εξαίρεση έναν άνδρα που έχει γονατίσει δίπλα από ένα από τα θύματα, κανείς δεν έχει προσεγγίσει τους άλλους τρεις ανθρώπους που παραμένουν ακίνητοι, ενώ κανείς δεν τους προσφέρει βοήθεια ενώ κείτονται μεταξύ των τραπεζιών και των καρεκλών της καφετέριας.
Μία γυναίκα και η κόρη της που περνάνε από το σημείο με το σκούτερ τους δείχνουν αποσβολωμένες μπροστά σε αυτό το σκηνικό που έχει εκτυλιχθεί στην καρδιά του Παρισιού.
Μετά την καταστροφή εκατοντάδων βυτιοφόρων, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρό τους και διυλιστήριο πετρελαίου των τζιχαντιστών, καταφέρνοντας ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα, αυτήν τη φορά κυρίως στην τσέπη του Ισλαμικού Κράτους, μετά την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν να εντατικοποιηθούν οι επιδρομές εναντίον του.
Σε βίντεο μάλιστα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, καταγράφεται η στιγμή του βομβαρδισμού ενός διυλιστηρίου πετρελαίου των τζιχαντιστών από ρωσικά μαχητικά κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής τους στη Συρία.
Στο μεταξύ, ο συνδυασμός επιτυχημένων αεροπορικών επιθέσεων από τις κυβερνήσεις της Δύσης, αλλά και η πτώση της τιμής του πετρελαίου συμβάλλει στην ανακοπή μιας απαραίτητης ροής εσόδων για το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), υποστήριξε αναλύτρια θεμάτων ενέργειας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Γίνεται ζημιά, και γι’ αυτό το λόγο έχουμε δει την παραγωγή πετρελαίου του ISIS να μειώνεται από τα 110.000 βαρέλια την ημέρα στα 40.000 βαρέλια την ημέρα», ανέφερε η Αμρίτα Σεν, επικεφαλής αναλύτρια πετρελαίου στην Energy Aspects.
Μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι και την επιβεβαίωση της είδησης ότι η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους πριν από δύο εβδομάδες στην έρημο του Σινά ήταν αποτέλεσμα βόμβας – δύο επιθέσεις για τις οποίες θεωρήθηκε υπεύθυνο το Ισλαμικό Κράτος – οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία κλιμάκωσαν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των θέσεων της οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία.
Οι βασικοί στόχοι ήταν οι κύριες πηγές εσόδων, αλλά και δραστηριότητες του ISIS, ανάμεσά τους πετρελαιοπηγές, βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου, αποθήκες πυρομαχικών, κέντρα διοίκησης και εμπορικές οδοί (που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μεταφορά όπλων και πετρελαίου).
Το ISIS, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, ελέγχει πάνω από το 60% της πετρελαϊκής παραγωγικής ικανότητας της Συρίας και περίπου το 10% αυτής του Ιράκ. Όπως αναφέρει έκθεση του Οκτωβρίου του 2014, εκτιμάται ότι η οργάνωση είχε συνολική παραγωγική ικανότητα έως 120.000 βαρέλια την ημέρα, που μεταφράζεται σε κέρδη 2-4 εκατ. δολαρίων την ημέρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr