Μια νέα μελέτη από το Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), δείχνει ότι η πώληση των παραποιημένων ενδυμάτων, παπουτσιών και αξεσουάρ στην ΕΕ ισοδυναμεί με σχεδόν το 10% των συνολικών πωλήσεων του τομέα σε όλη την ΕΕ των 28.
Αυτή η απώλεια εσόδων μεταφράζεται σε 363,000 χαμένες θέσεις εργασίας, αφού οι νόμιμοι κατασκευαστές και οι έμποροι κατασκευάζουν και πωλούν λιγότερο από ό,τι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί αν δεν υπήρχε αντιγραφή, και ως εκ τούτου, απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους.
Η μελέτη, που κυκλοφόρησε μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Παραβάσεις των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας και είχε ανατεθεί στο ΓΕΕΑ, αξιολόγησε, επίσης, και την έμμεση επίδραση της εμπορίας παραποιημένων προϊόντων. Όταν λαμβάνονται υπόψη και οι παρεπόμενες επιπτώσεις στους προμηθευτές, φαίνεται πως οι νόμιμες επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ χάνουν 43.3 δισεκατομμύρια ευρώ των εσόδων τους από τις πωλήσεις λόγω της απομίμησης, με περίπου 518,000 χαμένες θέσεις εργασίας. Δεδομένου ότι οι παραγωγοί και οι πωλητές των προϊόντων απομίμησης δεν πληρώνουν φόρους, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και ΦΠΑ, δε συλλέγονται πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ των κρατικών εσόδων σε όλη την ΕΕ των 28.
Ο Πρόεδρος του OHIM, AntónioCampinos, ανέφερε σχετικά: «Με την παρούσα Έκθεση μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργεί η απομίμηση, καθώς και τις συνέπειες που αυτή προκαλεί στην απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα των ενδυμάτων, των υποδημάτων και των αξεσουάρ. Αυτά τα αποτελέσματα δε θα βοηθήσουν μόνο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο καθήκον εργασία τους, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους καταναλωτές ώστε να επιλέγουν προϊόντα μετά από καλύτερη πληροφόρηση».
Η παρούσα Έκθεση είναι μέρος μιας σειράς μελετών για τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η παραποίηση αγαθών σε ορισμένους τομείς σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες.
Στη Βρετανία: Το εμπόριο των παραποιημένων προϊόντων, όπως είναι τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ (όπως οι γραβάτες, τα φουλάρια και οι ζώνες) έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων των κατασκευαστών, των εμπόρων και των διανομέων, που φτάνει περίπου τα 2,6 δις λίρες (3,6 δις ευρώ) κάθε χρόνο και 40.000 χαμένες θέσεις εργασίας.
Στη Γαλλία: Το εμπόριο των αντίστοιχων παραποιημένων προϊόντων, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων που φτάνει περίπου 3,5 δις ευρώ και πάνω από 25.000 χαμένες θέσεις εργασίας (36.000 θέσεις εάν προστεθούν και οι έμμεσες επιπτώσεις).
Στη Γερμανία, έχει ως αποτέλεσμα η μείωση των εσόδων να φτάνει περίπου τα 3,5 δις ευρώ και πάνω από 40.000 χαμένες θέσεις εργασίας (πάνω από 52.000 θέσεις, εάν υπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις).
Στην Ιταλία: Το εμπόριο των παραποιημένων προϊόντων, όπως είναι τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ (όπως οι γραβάτες, τα φουλάρια και οι ζώνες) έχεις ως αποτέλεσμα η μείωση των εσόδων να φτάνει 4,5 δις ευρώ και πάνω από 50,000 θέσεις εργασίας (80,000 θέσεις, εάν υπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις).
Στην Ισπανία: Με το εμπόριο αυτών των παραποιημένων προϊόντων, πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας χάνονται, σχεδόν το 14% της απασχόλησης στον τομέα αυτό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr