Όπως εκτιμούν οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι στην ετήσια έκθεσή τους, η οποία παραδόθηκε σήμερα στην καγκελάριο Μέρκελ, η γερμανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει το βάρος του προσφυγικού ζητήματος.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι ο κατώτατος μισθός των 8,5 ευρώ την ώρα που θεσπίστηκε φέτος στην χώρα πιθανόν θα αποτελέσει εμπόδιο στην εύρεση εργασίας από τους πρόσφυγες.
«Λαμβάνοντας υπ' όψιν την αυξανόμενη προσφορά εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους, ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αυξηθεί», σημειώνεται στην έκθεση. «Η κυβέρνηση πρέπει να αναδείξει σε πρώτη προτεραιότητα την απόσυρση των εμποδίων», προκειμένου να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ενσωματωθούν καλύτερα στην γερμανική κοινωνία, επισημαίνεται, ενώ ο συνολικός αριθμός προσφύγων που θα δεχθεί η Γερμανία το 2015 εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 800.000 και θα φθάσει κοντά στο ένα εκατομμύριο, με το κόστος της υποδοχής και της φροντίδας τους μόνο για το τρέχον έτος να ανέρχεται στα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Δεδομένης της καλής κατάστασης των προϋπολογισμών σε επίπεδο ομοσπονδίας και κρατιδίων, η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, προειδοποιούν πάντως για το ενδεχόμενο το κόστος να αυξηθεί, αν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου διαρκούν πολύ χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, οι "Σοφοί" πιστεύουν ότι οι νέοι μετανάστες μπορούν να βοηθήσουν την γερμανική οικονομία, δίνοντας λύση στα προβλήματα της αγοράς εργασίας που οφείλονται στην γήρανση του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 500.000 πρόσφυγες θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας ως το 2020, αλλά περίπου 350.000 άνθρωποι θα παραμείνουν πιθανότατα άνεργοι και θα βασίζονται σε κάποιου είδους οικονομικής βοήθειας από το κράτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr