Η έρευνα, στη οποία συμμετείχαν 28.150 Ευρωπαίοι άνω των 15 ετών διενεργήθηκε μεταξύ 19 και 29 Σεπτεμβρίου, περίοδο όπου οι αφίξεις των προσφύγων στα σύνορα της ΕΕ και οι τραγικοί θάνατοι μεταναστών έτυχαν ευρείας κάλυψης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Το 66% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι περισσότερες αποφάσεις στο μεταναστευτικό πρέπει να λαμβάνονται σ' ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά από τις εθνικές κυβερνήσεις από μόνες τους, ωστόσο η έρευνα διαπίστωσε σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών σε όλα τα θέματα.
Από τη μια οι πολίτες της Κύπρου, Γερμανίας, Ισπανίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας με ποσοστά από 79% έως 81% είναι υπέρ των αποφάσεων για το μεταναστευτικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μόνο το 40% των πολιτών της Εσθονίας, Πολωνίας και Σλοβακίας συμφωνούν στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος.
Εξίσου διχασμένοι, εμφανίζονται οι ευρωπαίοι πολίτες και στο θέμα της υποδοχής αιτούντων άσυλο.
Το 78% των ερωτηθέντων ανάφερε ότι οι αιτητές ασύλου πρέπει να διανεμηθούν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Περισσότερο υπέρ αυτής της άποψης ήταν οι Γερμανοί με ποσοστό 79%, και λιγότερο υπέρ οι Σλοβάκοι και οι Τσέχοι με 31%. Στην Κύπρο 88% των πολιτών συμμερίζεται αυτή την άποψη. Από το 78% που βλέπει θετικά τη διανομή των αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το 75% επίσης ευνοεί όπως αυτό γίνει σύμφωνα με τις δεσμευτικές ποσοστώσεις που αποφασίστηκαν από την ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι είναι επίσης διχασμένοι σχετικά με το ρόλο των νόμιμων μεταναστών στις οικονομίες τους, με το 51% να δηλώνει ότι οι χώρες τους "χρειάζονται νόμιμους μετανάστες που θα εργαστούν σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας".
Η ανεργία
Η ανεργία εξακολουθεί ν' αποτελεί τη δεύτερη, μετά το μεταναστευτικό, μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει ν' αντιμετωπίσει η ΕΕ, με το 49% των Ευρωπαίων πολιτών να θεωρεί την ανεργία ως την πιο πιεστική πρόκληση, με το ποσοστό να ξεπερνά το 50% σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία.
Αυξανόμενες ανησυχίες για το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία
Οι ανησυχίες για το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία, οι οποίες καταγράφηκαν ήδη σε υψηλά ποσοστά σε προηγούμενες έρευνες, σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013. Για το 47% των ερωτηθέντων, η μετανάστευση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, σημειώνοντας αύξηση κατά 33% σε σύγκριση με το 2013. Ανησυχίες για την τρομοκρατία εκφράστηκαν από το 26% των ερωτηθέντων σε σύγκριση με 11% το 2013.
Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου επίσης υπογραμμίζει τα ζητήματα της νόμιμης μετανάστευσης και της οικονομικής στήριξης της ΕΕ στις συνοριακές της χώρες και σε δεύτερο επίπεδο τις οικονομικές προοπτικές και αντιδράσεις στην οικονομική και δημοσιονομική κρίση.
Ανεργία
Η ανεργία εξακολουθεί ν' αποτελεί τη δεύτερη, μετά το μεταναστευτικό, μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει ν' αντιμετωπίσει η ΕΕ παρόλο που σημειώθηκε μείωση στο μέσο όρο της ΕΕ κατά 6%. Το 49% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί την ανεργία ως την πιο πιεστική πρόκληση, με το ποσοστό να ξεπερνά το 50% σε εννέα χώρες.
Ενώ εισροή των οικονομικά ενεργών ανθρώπων θα μπορούσε να είναι μια αχτίδα φωτός για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι σχετικά με το ρόλο των νόμιμων μεταναστών στις οικονομίες τους.
Έτσι, το 51% δήλωσαν ότι οι χώρες τους "χρειάζονται νόμιμους μετανάστες που θα εργαστούν σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας". Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 31% και στην Κύπρο 34%.
Νίκος Ρούσσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr