Αξιολογώντας την επίτευξη των στόχων της «Ατζέντας 2030» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Επίτροπος, παραθέτοντας συγκεκριμένα και καθόλου ενθαρρυντικά στοιχεία, αφήνει να εννοηθεί ότι, τουλάχιστον στον τομέα αντιμετώπισης της φτώχειας, η εφαρμογή της δεν έφερε, μέχρι στιγμής, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Όπως δε με έμφαση υπογραμμίζει:
- Ακόμη και εντός της ΕΕ, η φτώχεια είναι ένα γεγονός . Το 2013, περίπου 122,5 εκατομμύρια άτομα ή 24,5% του πληθυσμού της ΕΕ αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
- Περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού αντιμετώπιζε τον κίνδυνο φτωχοποίησης στη Βουλγαρία (48%), στη Ρουμανία (40,4%), στην Ελλάδα (35,7%),στη Λετονία (35,1%) και στην Ουγγαρία (33,5%).
- Τα παιδιά αντιμετώπιζαν εντονότερα τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού από το υπόλοιπο του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Η εικόνα της ΕΕ ανήλθε σε 27,6% το 2013.
Αλλά και στον τομέα των δεσμεύσων της ατζέντας, για την προώθηση της απασχόλησης των νέων και της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίχθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις, τουλάχιστον για την Ευρώπη.
*Η ανεργία μεταξύ των νέων (κάτω των 25 ετών) παραμένει μια σημαντική ανησυχία στην Ευρώπη. Τον Ιούλιο του 2015, πάνω από 4,6 εκατομμύρια νέοι, ή το 20,4% ήταν άνεργοι στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (51,8%), στην Ισπανία (48,6%), στην Κροατία (43,1%) και στην Ιταλία (40,5%).
* Το 2013, περίπου 7,5 εκατομμύρια νέοι στην ΕΕ δεν ήταν στον τομέα της εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης (ΝΕΕΤ), σχεδόν ένα εκατομμύριο περισσότερο από ό, τι το 2008. Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά ανεργίας άρχισαν να μειώνονται στην ΕΕ, εξακολουθεί να είναι σαφές ότι οι νέοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Αναφέροντας ότι βασικός στόχος της «Ατζέντα 2030» ήταν η καθολική κάλυψη των αναγκών της υγείας του πληθυσμού και επικεντρώνοντας την κριτική του στην Ευρώπη, ο Επίτροπος σημειώνει ότι:
- Τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές στις υπηρεσίες υγείας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη βούτηξε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ τα τέλη χρήσης ανέβηκε. Σύμφωνα με τις στατιστικές υγείας του ΟΟΣΑ το 2015, οι δαπάνες ιατρικής περίθαλψης συνέχισαν να συρρικνώνονται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία το 2013 και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η πραγματική κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία ήταν κάτω από τα επίπεδα του 2009.
Νίκος Ρούσσης
Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr