Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν την Φραντσέσκα Μαρίνα (Ναυτικό στα ιταλικά) να κοιμάται, τυλιγμένη με ένα ροζ κουβερτάκι. Είναι και εκείνη ένα "βασιλικό" μωρό», έγραφε τότε στο Twitter το ιταλικό παράρτημα της Unicef, καλωσορίζοντας το βρέφος.
Το κοριτσάκι από τη Νιγηρία που γεννήθηκε μεσοπέλαγα τον περασμένο Μάιο μέσα στο πλοίο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού το οποίο είχε σπεύσει να σώσει 850 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και η έγκυος μητέρα της και έγινε σύμβολο ελπίδας για εκατομμύρια πρόσφυγες ανά τον κόσμο, απέκτησε πια ΑΦΜ στην Ιταλία, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ .
Η Φραντσέσκα Μαρίνα είναι πολύ μικρή για να καταλάβει τι σημαίνει αυτό. Γνωρίζει, όμως, η 25χρονη μητέρα της Στέφανι η οποία εγκατέλειψε τη Νιγηρία δύο χρόνια πριν. Γνωρίστηκε με τον πατέρα της μικρής στη Λιβύη, αλλά απέδρασε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη για το ταξίδι της ελπίδας μαζί με άλλους συμπατριώτες της.
«Ήμουν έγκυος εννέα μηνών. Έπρεπε να επιβιβαστώ στο σκάφος, δεν είχα άλλη επιλογή. Δε μπορούσα να γεννήσω στη Λιβύη», δήλωσε η νεαρή μητέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι πόνοι της γέννας την έπιασαν στη θάλασσα: «Ηταν πραγματικά δύσκολο, καθόμουν μέσα και πονούσα. Βρίσκονταν πολλοί άνθρωποι μέσα στο σκάφος και καθόμασταν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Ο πόνος ήταν υπερβολικός».
Μετά από οκτώ ώρες στη θάλασσα, γεννήθηκε η Φραντσέσκα Μαρίνα η οποία πήρε αυτό το όνομα προς τιμή του Πάπα Φραγκίσκου και των ιταλών αξιωματικών που έσωσαν τη μητέρα της.
Από κει και μετά ξεκίνησε μία δύσκολη ιστορία. Ο καπετάνιος του πλοίου είχε καταγράψει τη γέννηση της μικρής, όχι όμως οι λιμενικές αρχές της χώρας (ως όφειλαν) με αποτέλεσμα η μικρή να είναι «ανύπαρκτη» για τις επίσημες ιταλικές αρχές. Όταν κάποιος πρόσφυγας βρίσκεται εν πλω στα ιταλικά χωρικά ύδατα θεωρείται ότι βρίσκεται επί ιταλικού εδάφους. Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο η υπηκοότητα δεν εξασφαλίζεται σε όποιον γεννιέται στην Ιταλία, αλλά προέρχεται από ξένη χώρα.
Έτσι ξεκίνησε ένας πολύμηνος γραφειοκρατικός αγώνας με τον ιταλικό τύπο να στέκεται στο πλευρό της μικρής με συνεχή δημοσιεύματα.
Εν τέλει η μικρή Φραντσέσκα απέκτησε το πολυπόθητο ΑΦΜ που της επιτρέπει να έχει δικαιώματα και να οραματίζεται η ίδια και η μητέρα της μία καλύτερη ζωή.
«Ντιαμπάμ, Σαλβατόρε, Ιντρίς Ιμπραήμ, Φραντσέσκα Μαρίνα… θα ήθελα αυτά τα ονόματα να συνδεθούν με τα ονόματα εκείνων που δεν τα κατάφεραν για να θυμάται ο κόσμος την πρόκληση που συνιστά η μεταναστευτική κρίση», επεσήμανε σε ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr