Η συνεισφορά αυτή κάθε άλλο παρά μικρή είναι, εάν ληφθεί υπόψη ότι μεταφράζεται στο 11% του παγκόσμιου ΑΕΠ. H τεράστια συνεισφορά του Internet of Things, έως το 2025, αναμένεται να προκύψει από τις αλλαγές και το μετασχηματισμό, που θα επιφέρει το ΙοΤ και οι εφαρμογές του σε εννέα τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητες.
Σύμφωνα με report της εταιρείας McKinsey Global, με τίτλο «Internet of Things: Mapping the Value Beyond the Hype», τα μεγαλύτερα οφέλη από το ΙοΤ θα προκύψουν από το μετασχηματισμό της βιομηχανίας, από τις «έξυπνες» πόλεις, τα smart homes, το λιανεμπόριο, από τις αλλαγές στην εργασία και στην αυτοκίνηση μέσω των αυτοκινούμενων οχημάτων.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά θα προκύψει από τις αλλαγές, που θα επιφέρει το ΙοΤ στον τομέα της βιομηχανίας, οι οποίες μεταφράζονται, σε ετήσια βάση, σε μια ωφέλεια της τάξης του $1,2 τρις έως $3,7 τρις. Οι αλλαγές στη βιομηχανία, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι κομβικές, καθώς το Internet of Things εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην τις εταιρικές δομές και την επιχειρηματική καθημερινότητα, προσφέροντας, παράλληλα, νέες εναλλακτικές πηγές εσόδων ή και ευκαιρίες για μειώσεις στα κόστη λειτουργίας. Έτερος τομέας, όπου αναμένεται να προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από το ΙοΤ είναι αυτός των «έξυπνων» πόλεων, με εφαρμογές όπως αυτές που αφορούν τη διαχείριση της κίνησης των οχημάτων, της δημόσιας ασφάλειας και υγείας, να εισφέρουν από $0,9 τρις έως $1,7 τρις στην παγκόσμια οικονομία σε ετήσια βάση.
Διαλειτουργικότητα
Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η θετική επίδραση του ΙοΤ στην παγκόσμια οικονομία, είναι η διαλειτουργικότητα των εφαρμογών και των συστημάτων, που σχετίζονται με το «Ίντερνετ των Πραγμάτων».
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη της McKinsey Global, οι εφαρμογές Business-to-business (B2B) θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία για την παγκόσμια οικονομία σε σχέση με τα applications για τους καταναλωτές. «Αν και οι εφαρμογές του ΙοΤ, που σχετίζονται με τους καταναλωτές, όπως τα fitness monitors και τα αυτοκινούμενα οχήματα, προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον, εκτιμούμε ότι τα B2B applications είναι εκείνα που θα παράξουν το 70% της οικονομικής αξίας, που μπορεί να δημιουργήσει το IoT».
Όσον αφορά τις οικονομίες του πλανήτη, που - κατά κύριο λόγο - μπορούν να ωφεληθούν από το Internet of Things, μεγάλη δυναμική “βλέπει” η μελέτη στις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 40% της συνολικής αξίας θα παραχθεί στις αναπτυγμένες οικονομίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr