Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με την Σύμβαση, που άνοιξε για υπογραφές το 2011, έχει κυρωθεί μέχρι σήμερα από πέντε μέλη (Ισπανία, Γουινέα, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία) και έχει υπογραφεί από 19 ακόμη χώρες, αποτελεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο, με το οποίο ποινικοποιούνται τα αδικήματα της παραχάραξης, της κατασκευής και του εφοδιασμού της διεθνούς αγοράς, με φαρμακευτικά προϊότνα που στερούνται αδείας ή δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.
Προς ενίσχυση της αναγκαιότητας αποδοχής της εν λόγω Σύμβασης απ όλα τα κράτη του κόσμου, σημειώνεται ότι:
- Οι πωλήσεις των πλαστών φαρμάκων παγκοσμίως ανήλθαν σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σημειώνοντας αύξηση κατά 90% από το 2005!
- Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ασφάλειας (PSI) η παραποίηση και η κυκλοφορία πλαστών-επικίνδυνων φαρμάκων το 2012, αφορούσε, τα αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά, τους αντιτετανικούς ορούς, τα ανθελονοσιακά φάρμακα, τα φάρμακα για την θεραπεία του καρκίνου, την ινσουλίνη, τα αναβολικά, τα εμφυτεύματα στήθους, το Viagra και άλλα.
- Το 2015, η Επιχείρηση Pangea VIII, που συντονίζεται από την Ιντερπόλ σε 115 χώρες, οδήγησε στο κλείσιμο των 2.414 παράνομων εργαστηρίων κατασκευής επικίνδυνων φαρμακοσκευασμάτων, στην κατάσχεση 20,7 εκατομμρίων δυνητικά επικίνδυνων φάρμακων και σε 156 συλλήψεις.
Νίκος Ρούσσης
Στρασβούργο