Η ψηφοφορία έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρο 154 του Κανονισμού), η οποία κατατέθηκε από τον πρόεδρο του σώματος, Μάρτιν Σουλτς. Η πρόταση εγκρίθηκε με 370 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 52 αποχές.
Να σημειωθεί ότι η έγκριση της πρότασης της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγει το δρόμο για την έγκρισή της από το Συμβούλιο της Ε.Ε..
Οι μηχανισμοί επείγουσας μετεγκατάστασης πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο (με ειδική πλειοψηφία), σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεδριάσουν εκτακτως στις 22 Σεπτεμβρίου, για να συμφωνήσουν στο ζήτημα αυτό.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, 120.000 πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφερθούν από την Ιταλία (15.600), την Ελλάδα (50.400) και την Ουγγαρία (54.000). Ο αριθμός αυτός θα έρθει να προστεθεί στις 40.000 αιτούντες άσυλο, η μετεγκατάσταση των οποίων εγκρίθηκε από το ΕΚ στις 9 Σεπτεμβρίου και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 14 Σεπτεμβρίου.
Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε επίσης νομοθετικό ψήφισμα με 372 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 54 αποχές, με το οποίο ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι η παρούσα γνωμοδότησή του δεν επηρεάζει τη θέση που θα λάβει επί της επικείμενης πρότασης για την εφαρμογή μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης.
Η νομοθετική πρόταση για τον μόνιμο μηχανισμό θα υιοθετηθεί με τη διαδικασία της συναπόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωβουλή θα αποφασίσει επί ίσοις όροις με το Συμβούλιο της Ε.Ε. (κράτη-μέλη).
Το προτεινόμενο υποχρεωτικό σύστημα κατανομής προσφύγων στα κράτη-μέλη βάσει της ικανότητάς απορρόφησής τους θα χρησιμοποιεί συγκεκριμένους συντελεστές στάθμισης: το μέγεθος του πληθυσμού (40%), το ύψος του ΑΕΠ (40%), το μέσο αριθμό αιτήσεων για άσυλο (10%) και το ποσοστό ανεργίας (10%).
Τα κράτη-μέλη που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν 6.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που θα υποδεχθούν, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού προ-χρηματοδότησης 50% προκειμένου να μπορέσουν οι εθνικές τους αρχές να δράσουν άμεσα. Οι χώρες από τις οποίες θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες θα λάβουν 500 ευρώ για κάθε άτομο, ποσό που αφορά την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την πρόταση, εάν ένα κράτος αδυνατεί προσωρινά να συμμετάσχει στο σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων, για βάσιμους και αντικειμενικούς λόγους, όπως π.χ. μια φυσική καταστροφή, θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά στον προϋπολογισμό της ΕΕ με ένα ποσό έως και 0,002% του ΑΕΠ της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αυτή που θα αξιολογεί εάν οι λόγοι που κοινοποιήθηκαν από τη συγκεκριμένη χώρα είναι βάσιμοι και θα αποφασίζει εάν θα γίνεται δεκτή η μη συμμετοχή της στο σύστημα για μέγιστο διάστημα έως 12 μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr