Η μόνιμη συντονίστρια του ΟΗΕ, Ιρένα Βογιάτσκοβα Σολοράνο και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Σερβία, Χανς Φρίντριχ Σόντερ ανησυχούν, όχι μόνο επειδή έκλεισαν τα ουγγρικά σύνορα, αλλά και για την επικείμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.
«Αν στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας δημιουργηθεί συμφόρηση, θα αυξήσουμε στο ανώτατο επίπεδο ανθρωπιστικής ανταπόκρισης ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ στη χώρα», δήλωσε η κ. Βογιάτσκοβα - Σολοράνο.
Εξέφρασε ανησυχία ότι οι πρόσφυγες θα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην επικράτεια της Σερβίας και θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην εκμετάλλευση από λαθροδιακινητές και άλλους εγκληματίες, ενώ συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την ασφάλεια στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.
Η UNHCR εκτιμά ότι, ήδη, προς το παρόν περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που πλήττονται από πολεμικές συγκρούσεις διαμένουν στη Σερβία ανά πάσα στιγμή.
Αν η διέλευση καθυστερήσει, οι άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στα βόρεια σύνορα κι αυτό θα αυξήσει τις ανάγκες στέγασης, τροφίμων, νερού, μέσων υγιεινής και ιατρικής βοήθειας.
Η Σερβία προς το παρόν διαθέτει 810 χώρους για τη στέγαση αιτούντων άσυλο. Πολλοί πρόσφυγες κοιμούνται ακόμη σε υπαίθριους χώρους κι αυτό σύντομα θα είναι αδύνατο, καθώς θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες.
«Εμείς συνεχίζουμε να παράσχουμε βοήθεια στην κυβέρνηση της Σερβίας για να προετοιμαστεί να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων», υπογράμμισε ο κ. Χανς Σόντερ.
Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ έφυγαν από την Ελλάδα, κράτος - μέλος της ΕΕ, και πέρασαν από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία στην αναζήτηση προστασίας σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την UNHCR.
Οι αρχές της Σερβίας έχουν καταγράψει περίπου 100.000 από τους ανθρώπους αυτούς ως αιτούντες άσυλο. Ο ΟΗΕ βοηθά τη σερβική κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών να ανταποκριθούν στις πιο επείγουσες ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών, μεταξύ άλλων στο συντονισμό, την καταχώριση, την εξασφάλιση τροφίμων και νερού, προσωρινού καταλύματος, ιατρικής περίθαλψης και στην κάλυψη ειδικών αναγκών των παιδιών.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συντονίζει την υπεύθυνη ομάδα του ΟΗΕ, στην οποία τώρα μετέχουν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), η UNICEF, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Tροφίμων (WFP).
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα κρατικά όργανα και τον πληθυσμό της Σερβίας», δήλωσε η κ. Βογιάτσκοβα - Σολοράνο και επιδοκίμασε τις τοπικές αρχές, τους δήμους και τους πολίτες, οι οποίες επέδειξαν υποδειγματική φιλοξενία και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στους πόρους και στο ρυθμό της ζωής τους από τη διέλευση τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr