Το σημείο χαρακτηρίζεται από τον τουρκικο στρατό ως «στρατιωτική ζώνη» και γι’ αυτό η έναρξη της εκταφής καθυστέρησε περίπου δύο χρόνια.
Ο Εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας στην Επιτροπή, Νέστορας Νέστορος, ανέφερε ότι στην περιοχή φαίνεται πως θα εντοπιστούν τα οστά και άλλων προσώπων. Η αρχική πληροφορία, είπε ο κύριος Νέστορος αναφέρει πως στον συγκεκριμένο ομαδικό τάφου υπήρχαν 15 με 20 πρόσωπα, τα οποία είχαν μεταφερθεί το 1974 στο χώρο με φορτηγό μικρού μεγέθους. Οι έρευνες με βάση πληροφορίες θα καλύψουν και νέους χώρους για εντοπισμό οστών.
Πρόκειται για οστά Ελληνοκυπρίων, που έπεσαν μαχόμενοι κατά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής και δεν περισυνελέγησαν αμέσως, κάτι το οποίο προκύπτει από τον εντοπισμό διασκορπισμένου ασβέστη στον ομαδικό τάφο. Ο κ. Νέστορος ανέφερε επίσης πως εντοπίστηκε και πολιτικός ρουχισμός. Εικάζεται πως κάποιοι, είτε έλαβαν μέρος στις μάχες, χωρίς να είναι στρατιώτες ή χωρίς να προλάβουν να φορέσουν τις στρατιωτικές τους στολές, ή μπορεί να πρόκειται για πολίτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν και περισυνελέγησαν στη συνέχεια.
Κατά την εκταφή βρέθηκε και το μεταλλικό μπροστινό τμήμα φτυαριού, που μπορεί να σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν και φτυάρια για την ταφή των πεσόντων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και εκσκαφέας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr