Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεκίνο τον περασμένο μήνα, ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας ήταν αμετάβλητος στο 7,0% τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Ωστόσο, οι αναλυτές αναρωτιούνται πώς το μέγεθος και οι επιδόσεις της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μπορεί να μετρηθεί τόσο γρήγορα και με ακρίβεια.
Το βασικό ερώτημα ίσως είναι πώς μια αναπτυσσόμενη χώρα 1,4 δισεκ. ανθρώπων μπορεί να δημοσιεύει τα τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ εβδομάδες πριν γίνουν γνωστά τα προκαταρκτικά στοιχεία αναπτυγμένων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη και η Βρετανία και στη συνέχεια να προχωρεί σε πολύ μικρές αναθεωρήσεις.
«Πιστεύουμε ότι οι αριθμοί είναι φανταστικοί», είπε ο Έρικ Μπρίτον, από την ανεξάρτητη ερευνητική εταιρία Fathom Consulting, που εδρεύει στο Λονδίνο και που έχει πολλές φορές επικρίνει δημόσια τα επίσημα κινεζικά στοιχεία. «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι αριθμοί να είναι ούτε καν κοντά στην πραγματικότητα».
Η Fathom, που πέρυσι αποφάσισε να σταματήσει να δημοσιεύει τις εκτιμήσεις της επίσημης ανακοίνωσης για το ΑΕΠ και αντ’ αυτού να δημοσιεύει αυτό που πιστεύει πως συμβαίνει πραγματικά, εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 2,8%, και θα επιβραδυνθεί μόλις στο 1,0% τον επόμενο χρόνο.
«Προφανώς κανείς δεν πιστεύει τα στοιχεία», είπε ο Σούσιλ Βαντβάνι, πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και ιδρυτής της Wadhwani Asset Management LLP.
Η εθνική στατιστική αρχή της Κίνας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters να κάνει κάποιο σχόλιο για την ακρίβεια των στοιχείων του ΑΕΠ και την ταχύτητα με την οποία αυτά ανακοινώνονται.
Στην τριμηνιαία ενημέρωση Τύπου τον περασμένο μήνα, υπεραμύνθηκε της ακρίβειας των στοιχείων λέγοντας ότι οι επικριτές δεν κατανοούν πλήρως τις λογιστικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η Κίνα και ότι οι αρχές συνεχώς βελτιώνουν την ακρίβεια των στοιχείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr