Όπως αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος, την Παρασκευή η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να χάσει μια πληρωμή ομολόγου και εξήγησε ότι για τεχνικούς, νόμιμους λόγους, δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία.
«Είναι, λοιπόν, το Πουέρτο Ρίκο, η Ελλάδα της Αμερικής;», διερωτάται ο νομπελίστας οικονομολόγος. Και απαντά: «Όχι, δεν είναι και είναι σημαντικό να καταλάβουμε το γιατί».
Η δημοσιονομική κρίση του Πουέρτο Ρίκο είναι επί της ουσίας το υποπροϊόν μιας σφοδρής οικονομικής επιβράδυνσης, σχολίαζει ο Κρούγκμαν και σημειώνει ότι η κυβέρνηση της κοινοπολιτείας καθυστέρησε να προσαρμοστεί στα επιδεινούμενα θεμελιώδη, καλύπτοντας το πρόβλημα με δανεισμό.
«Και τώρα βρέθηκε πάνω σε τοίχο», σχολιάζει ο οικονομολόγος.
Η μιας έκτακτης ομοσπονδιακής φοροαπαλλαγής αλλά και οι ευρύτερες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία δεν λειτούργησαν ευνοϊκά για το Πουέρτο Ρίκο, εξηγεί πιο αναλυτικά ο Κρούγκμαν. Σήμερα. η μεταποίηση ωφελεί είτε χώρες με χαμηλούς μισθούς, είτε περιοχές κοντά σε αγορές που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις μικρές εφοδιαστικές αλυσίδες και να προσαρμοστούν γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αλλά οι μισθοί του Πουέρτο Ρίκο δεν είναι χαμηλοί με βάση τα διεθνή πρότυπα, τονίζει.
Το Πουέρτο Ρίκο, σημειώνει ο Κρούγκμαν, βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα. Αλλά παρά το γεγονός ότι η οικονομία του νησιού έχει συρρικνωθεί ραγδαία, ο πληθυσμός του, ενώ υποφέρει, δεν έχει υποστεί τίποτα παρόμοιο με την καταστροφή που βλέπουμε στην Ευρώπη, λέει ο οικονομολόγος. Ο Κρούγκμαν επικαλείται για παράδειγμα το μέγεθος της κατά κεφαλήν κατανάλωσης, η οποία έκανε βουτιά 30% στην Ελλάδα, αλλά συνέχισε να αυξάνεται στο Πουέρτο Ρίκο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr