Ο κ. Σόιμπλε ειδικότερα επιθυμεί την ανάθεση κάποιων από τις εξουσίες της Κομισιόν σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ως η κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να φροντίζει για την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Ο Γερμανός υπουργός παράλληλα θέλει να πετύχει το διαχωρισμό του αρχικού καθήκοντος των Βρυξελλών ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα και αυξανόμενες πολιτικές της δραστηριότητες.
Όπως εξήγησαν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πριν δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, διεξήχθη μια συζήτηση με αντικείμενο τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταφέρει εκ νέου να εκπληρώσει το βασικό της καθήκον, το οποίο είναι η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων.
Από τη δική του πλευρά, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ επισημαίνει πως το θέμα θα τεθεί επί τάπητος εκτενώς όταν η Ολλανδία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τις ευρωεκλογές του 2014 δήλωσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του αποτελούν μια «πολιτική Κομισιόν» και προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών.
Ο Γιούνκερ ακόμα και στην ελληνική κρίση δεν επιθυμούσε η Κομισιόν να εμφανίζεται ως μέρος της τρόικας των πιστωτών, η οποία ελέγχει την εφαρμογή από την Αθήνα των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων και διαπραγματεύεται τις τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά από το Eurogroup.
Αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ είναι να κερδίσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με περιορισμό των εξουσιών της Κομισιόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr