Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει τις 330 έδρες που απαιτούνταν για τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του συστήματος σε προεδρικό αλλά δεν κατάφερε να πιάσει ούτε και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή συγκεντρώνοντας το 40,8% των ψήφων και 258 έδρες με τις απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2011 να είναι της τάξης του 9%.
Στον αντίποδα το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των ΛΑΩΝ HDP το οποίο με 13,1% και 79 έδρες έγινε το πρώτο φιλοκουρδικό κόμμα που κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10%. «Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, που ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών.
«Η νίκη αυτή είναι νίκη των καταπιεσμένων δηλαδή κοινή νίκη της Αριστεράς. Είναι κοινή νίκη όσων εναντιώνονται στο σύνταγμα της χούντας και στο όριο του 10%. Είναι κοινή νίκη όσων λένε ότι οι Κούρδοι πρέπει να ζουν στη χώρα αυτή ως έντιμος λαός», είπε ο Ντεμιρτάς και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος να μην συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Το άλμα του φιλοκουρδικού κόμματος, οφείλεται στη γραμμή που ακολούθησε η ηγεσία του Ντεμιρτάς και αφορούσε την απομάκρυνση από το προφίλ αμιγώς κουρδικού κόμματος και τη χρησιμοποίηση μιας αριστερής ρητορικής που προσπαθούσε να προσεγγίσει γενικά τους πολίτες της Τουρκίας. Κι αυτό με υπογράμμιση τόσο των πολιτισμικών ταυτοτήτων, όπως θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
«Τέλος μιας περιόδου» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα, ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τόνισε ότι, «με δημοκρατικούς τρόπους δώσαμε τέλος σε μια περίοδο καταπίεσης. Νίκησε η Δημοκρατία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr