Συνέβη, όμως, στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που μιλάει από μόνο του για την άκρως ηλεκτρισμένη πολιτική ατμόσφαιρα ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής.
Ο δικηγόρος του Ερντογάν, Μουάμερ Τσεμάλογλου, κατέθεσε χθες μήνυση εναντίον του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), αξιώνοντας αποζημίωση 100.000 τουρκικών λιρών (περίπου 33.700) για συκοφαντική δυσφήμηση του προέδρου της χώρας. Αφορμή στάθηκε η καταγγελία του Κιλιτσντάρογλου, το περασμένο Σάββατο, ότι το νέο, αχανές προεδρικό μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται ο Ερντογάν από τον περασμένο Αύγουστο, έχει χρυσές τουαλέτες. Ο επικεφαλής της κεμαλικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι η διασπάθιση δημοσίου χρήματος για το φαραωνικών διαστάσεων προεδρικό μέγαρο αποτελεί ένδειξη μεγαλομανίας και διαφθοράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του ηγέτη του CHP. «Τον κάλεσα να έρθει να κάνει μια επίσκεψη... Διερωτώμαι αν θα μπορέσει να εντοπίσει έστω ένα χρυσό κάλυμμα σε μία τουαλέτα. Εάν συμβεί αυτό, θα παραιτηθώ από την προεδρία», δήλωσε.
Στη διάρκεια δημόσιας συγκέντρωσης στο Ερζερούμ, ο Ερντογάν υιοθέτησε ειρωνικό τόνο έναντι του πολιτικού του αντιπάλου. «Ε, Κιλιτσντάρογλου! Πότε επισκέφθηκες αυτές τις τουαλέτες και πλύθηκες προκειμένου να ανακαλύψεις ότι είναι χρυσές;», ήταν μια από τις ασυνήθιστες αποστροφές της προεδρικής ομιλίας. Ανταποδίδοντας, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης: «Φιλώ τα μάτια όσων καθαρίζουν αυτές τις τουαλέτες, των εργαζομένων που μοχθούν για τα παιδιά τους... Δεν έχω καμία δουλειά με παλάτια, ιδίως όταν έχουν χρυσές τουαλέτες. Γνωρίζω τη λαγνεία του Ερντογάν για χρυσάφι, δολάρια και ευρώ».
Η δεύτερη μήνυση που κατέθεσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, μέσω του δικηγόρου του, στρέφεται εναντίον της ιστορικής κεντροαριστερής εφημερίδας Cumhuriyet και του διευθυντή της, Τσαν Ντουντάρ, που κατηγορεί για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «δημοσιοποίηση κρατικών απορρήτων». Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές έχουν κινήσει την ανακριτική διαδικασία σε βάρος της Cumhuriyet και του διευθυντή της που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με τις βαρύτατες κατηγορίες της «κατασκοπείας» και της «προπαγάνδας για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης». Η τελευταία κατηγορία παραπέμπει στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Την περασμένη Παρασκευή, η Cumhuriyet δημοσίευσε εικόνες από τον Ιανουάριο του 2014, στις οποίες άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εμφανίζονταν να ανακαλύπτουν ύποπτα κουτιά σε φορτηγά όπου επέβαιναν άνδρες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), στα συροτουρκικά σύνορα. Η Cumhuriyet διατείνεται ότι τα εν λόγω κουτιά περιείχαν όπλα και πολεμοφόδια με προορισμό τους ισλαμιστές αντιπάλους του προέδρου Ασαντ, στη Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια με παραλήπτη την τουρκμενική μειονότητα στη Συρία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr