Η οικονομία της Βραζιλίας "αγωνίζεται". Το πραγματικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το 2014 και προβλέπεται ότι θα μειωθεί 2,0% αυτό το έτος. Κατά συνέπεια, το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ήταν πτωτικό παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, έχει πλέον αρχίσει να κατευθυνθείται προς τα επάνω και πάλι. Ενώ το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, τα πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν την άποψη ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η ερώτηση είναι, πόσο χειρότερα; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΒΝΡ το ποσοστό ανεργίας της Βραζιλίας θα αυξηθεί σε ποσοστό ως και 9% μέχρι το τέλος του 2016 από περίπου 6% που είναι σήμερα.
Τα τελευταία χρόνια, η αγορά εργασίας της Βραζιλίας έχει βρεθεί στο οικονομικό προσκήνιο λόγω της ασυνήθιστης έλλειψης ευαισθησίας της αγοράς (όπως μετράται από το ποσοστό ανεργίας) ως προς την οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομία χάνει την ορμή της εδώ και πολλά χρόνια, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε από 7,6% το 2010 στο μηδέν πέρυσι. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να υποχωρεί, από 7,0% το 2010 σε περίπου 4,5%, κατά μέσο όρο, το περασμένο έτος. Το κλειδί για αυτό το παζλ είναι το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας, το οποίο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο απασχολούμενος πληθυσμός της Βραζιλίας έχει πράγματι αποδειχθεί ότι ανταποκρίνεται αρκετά στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και κινείται σύμφωνα με τις επιδόσεις της οικονομίας. Το 2014, για παράδειγμα, ο απασχολούμενος πληθυσμός μειώθηκε ακόμα περισσότερο από ό, τι θα υποδήλωνε η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Το 2015 και το 2016, εκτιμάται ότι ο εργαζόμενος πληθυσμός θα πρέπει να συνεχίσει να αντικατοπτρίζει την «κακή» απόδοση της οικονομίας της Βραζιλίας (καθώς το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι συρρικνώνεται κατά 2% το τρέχον έτος και αυξάνεται μόνο κατά 1% το επόμενο).
Αν και ο απασχολούμενος πληθυσμός κυμάνθηκε όπως αναμενόταν, το εργατικό δυναμικό (ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εργάζονται ή αναζητούν εργασία) έχει απομακρυνθεί από την τάση που θα αναμενόταν με βάση τα δημογραφικά στοιχεία. Δύο πράγματα μπορούν ενδεχομένως να εξηγήσουν αυτή την ασυνήθιστη εξέλιξη: (1) η πρόωρη συνταξιοδότηση των ατόμων ηλικίας 50 και άνω, χάρη στο γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα της Βραζιλίας, και (2) ο νεανικός πληθυσμός (18-24 ετών), ο οποίος δαπανά περισσότερο χρόνο στην εκπαίδευση, χάρη στα δημόσια προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των υποτροφιών (PROUNI) και των επιδοτούμενων από το κράτος δανείων (FIES). Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι τα προγράμματα PROUNI και FIES σήμερα διατηρούν περίπου 2.500.000 άτομα (ή περίπου το 10% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με λιγότερο από 1 εκατομμύριο άτομα (ή περίπου το 4% των ατόμων ηλικίας 18-24) το 2011.
Παρόλο που οι αλλαγές στο εργατικό δυναμικό έχουν βοηθήσει στην αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, ορισμένα από αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να εξαντληθούν ή ακόμα και να αντιστραφούν τα επόμενα τρίμηνα. Οι μαθητές που έχουν παρατείνει τις σπουδές τους πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν στην αγορά εργασίας, ενώ εκεινοι που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα μπορούν πάντα να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας μόλις η οικονομία βγει από τα χειρότερα της ύφεσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΒΝΡ, αν το εργατικό δυναμικό δεν ήταν συνδεδεμένο με τις δημογραφικές τάσεις, το ποσοστό ανεργίας της Βραζιλίας θα ήταν περίπου 8,0% σήμερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr