Τα συγκεκριμένα μέτρα, που αποφασίστηκαν με εκτελεστικό διάταγμα, έρχονται λίγο μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στις αμερικανικές πόλεις εξαιτίας των φόνων άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς, καθώς είχε ενταθεί ο δημόσιος διάλογος μετά τη σειρά θανατηφόρων περιστατικών αντιπαράθεσης μεταξύ μαύρων και αστυνομικών.
Υπενθυμίζεται η περίπτωση του Μάικλ Μπράουν, ενός άοπλου εφήβου, ο οποίος πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι τον Αύγουστο, γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις και ταραχές, του 50χρονου Αφροαμερικανού Ουόλτερ Σκοτ, που πυροβολήθηκε με πέντε σφαίρες πισώπλατα από αστυνομικό στο Βόρειο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας αλλά και του 25χρονου Φρέντι Γκρέι που υπέκυψε στη Βαλτιμόρη, μετά τον τραυματισμό του στη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια κράτησής του από την αστυνομία.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου τα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα μπόρεσαν να αποκτήσουν εξοπλισμό του αμερικανικού στρατού, κάτι που από τους υποστηρικτές του μέτρου θεωρήθηκε θετική εξέλιξη ως προς την αποτελεσματικότερη επιβολή του νόμου. Αντίθετα, οι επικριτές διαμαρτύρονται για τη στρατιωτικοποίηση των δυνάμεων της τάξης στους αμερικανικούς δρόμους.
Η απαγόρευση του Ομπάμα πρακτικά σημαίνει πως ερπυστριοφόρα οχήματα ανθεκτικά στις εκρήξεις σαν τα άρματα μάχης και άλλο παρόμοιο στρατιωτικό υλικό θα δεν θα επιτρέπεται στο εξής να χρησιμοποιούνται από την αστυνομία, όπως εξηγεί και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος σε έκθεση του που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Ομπάμα στο Κάμντεν. Για άλλους τύπους εξοπλισμού, όπως τα οχήματα κατηγορίας MRAP και οι ασπίδες για την αντιμετώπιση ταραχών, τα αστυνομικά τμήματα θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετους λόγους που να αιτιολογούν τη χρήση τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr