«Γάλλοι, Έλληνες, Γερμανοί, όλοι είμαστε στην πραγματικότητα ήδη εδώ και καιρό και τα δύο: πολίτες των κρατών μας και πολίτες της Ευρώπης», τόνισε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, παρουσιάζοντας το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και υπενθύμισε ότι το βραβείο θεσπίστηκε το 1949, προκειμένου να προωθήσει την Ευρώπη ως εγχείρημα ειρήνης.
«Ξεπεράσαμε όσα μας χώριζαν για να δημιουργήσουμε κάτι που μας ενώνει», είπε με τη σειρά του ο κ. Σουλτς, παραλαμβάνοντας το βραβείο.
Ο Μάρτιν Σουλτς, «υπέρμαχος της ιδέας της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, λέει τα πράγματα όπως είναι και δεν υποτιμά τα προβλήματα - ακόμη και τώρα, σε μια εποχή που το μέλλον της ΕΕ αμφισβητείται και πολλοί Ευρωπαίοι εκφράζουν αμφιβολίες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα», δήλωσε ο κ. Γκάουκ και αναφέρθηκε σε παλαιότερη επισήμανση του κ. Σουλτς, ότι «για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται ρεαλιστικό σενάριο».
Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ χαρακτήρισε στην ομιλία του τον Μάρτιν Σουλτς «μεγάλο Ευρωπαίο», υπογραμμίζοντας ότι για τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, «η Ευρώπη δεν ήταν υπόθεση των πολιτικών ταγών. Εδώ και 20 χρόνια κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύει το ρόλο του ευρωκοινοβουλίου», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην ομιλία του.
Ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή Βίρζελεν, στα σύνορα Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου, σημείωσε στην ομιλία του ότι μεγαλώνοντας γνώρισε τι σημαίνει σύνορα και εκτιμά ιδιαίτερα την κατάργησή τους.
Το βραβείο Καρλομάγνου απονέμεται από το 1950 κάθε χρόνο κατά την εορτή της Αναλήψεως του Χριστού και το έχουν λάβει μεταξύ άλλων οι Φρανσουά Μιτεράν, Βάτσλαβ Χάβελ, Χέλμουτ Κολ, Μπιλ Κλίντον, Τόνι Μπλερ, Aγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Χέρμαν βαν Ρομπέι, αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1978.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr