Η κ. Μέρκελ που πριν μερικά χρόνια και ειδικότερα στην αρχή της κρίσης άφηνε σαφέστατα υπονοούμενα για την εργατικότητα των λαών του νότου, εμφανίστηκε με πιο διπλωματική διάθεση, ενώπιων των μαθητών καταρρίπτοντας του μύθους για τους τεμπέληδες Έλληνες.
«Όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, που θεωρώ ότι ήταν μία πολύ δύσκολη δοκιμασία (…) εγώ ήμουν πάντα αντίθετη όταν κάποιος υποστήριζε κάτι όπως "α, ναι οι Βούλγαροι, οι Έλληνες ξέρουμε καλά πως είναι αυτοί"… Δεν πρέπει να μιλάμε ποτέ μ' αυτό τον τρόπο» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας στους εφήβους του Λυκείου Ρέντγκεν, ενός σχολείου όπου φοιτούν πολλοί μαθητές που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, ιδίως Τούρκων, σε μία λαϊκή συνοικία του Βερολίνου.
Η Καγκελάριος «Εάν αρχίσω να λέω "οι Έλληνες δεν είναι εργατικοί και οι Γερμανοί είναι από την φύση τους εργατικοί αλλά τσιγκούνηδες…", και τα δύο είναι λάθος» τόνισε και ζήτησε να αποφεύγονται οι γενικεύσεις καθώς βρίσκουμε (παντού) ανθρώπους γενναιόδωρους και ανθρώπους τσιγκούνηδες.
Καθώς στην χώρα της θεωρείται μία σθεναρή υποστηρίκτρια των συμφερόντων της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - κάτι που της έχει χαρίσει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας - η Άγκελα Μέρκελ είχε δεχτεί σωρεία επικρίσεων τον Μάιο του 2011 κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης και κατηγορήθηκε ότι πρόβαινε σε αδικαιολόγητες γενικεύσεις σχετικά με τις χώρες της νότιας Ευρώπης.
«Πρέπει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, (οι εργαζόμενοι) να μη βγαίνουν σε σύνταξη νωρίτερα απ’ ότι στη Γερμανία, να καταβάλλουν όλοι τις ίδιες προσπάθειες, αυτό είναι σημαντικό» είχε δηλώσει εκείνη την εποχή κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης του συντηρητικού κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στη μικρή πόλη Μεσέντε (δυτική Γερμανία), όπως είχε μεταδώσει το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).
«Δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα και ορισμένοι να κάνουν διακοπές για μεγάλο διάστημα και άλλοι για πολύ μικρό» είχε προσθέσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr