«Δραματικά γεγονότα που επηρέασαν την κανονικότητα των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων, ως συνέπεια και της εν μέρει εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας» χαρακτήρισε η αλβανική κυβέρνηση τις ένοπλες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της πΓΔΜ.
Με ανακοίνωσή της η αλβανική κυβέρνηση εκφράζει τη θλίψη της για τις απώλειες ανθρώπων, τονίζοντας ότι το «σύννεφο ασάφειας για όλες τις βαριές ώρες του Κουμάνοβο... πρέπει να διαλυθεί το συντομότερο και να αντικατασταθεί από την πλήρη διαφάνεια για ό,τι συνέβη».
«Εκτός από τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, δεν υπάρχει ακόμη καμιά πληροφορία για τις ζωές των απροστάτευτων πολιτών του Κουμάνοβο, για τη φυγή τους, τη λεηλατημένη, την καμένη και την κατεστραμμένη περιουσία τους... Προφανώς αυτή η ασάφεια δεν βοηθά στην επαναφορά της ομαλότητας» αναφέρει η ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης
«Η κυβέρνηση της Αλβανίας ζητά από τη μακεδονική κυβέρνηση και τις αρχές να διερευνήσουν με πλήρη διαφάνεια, γρήγορα και σε βάθος την υπόθεση ... διότι αυτό θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον» τονίζεται.
«Η Δημοκρατία της Αλβανίας καταδικάζει κάθε πράξη βίας, θεωρώντας τες απαράδεκτες για μια δημοκρατική κοινωνία που φιλοδοξεί την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση. Η Δημοκρατία της Αλβανίας, επίσης, θεωρεί όχι μόνο αντιπαραγωγική, αλλά επίσης απαράδεκτη για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της περιοχής, κάθε εθνοτική προκατάληψη απέναντι σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή ομάδα ενόπλων ... θα είναι επίσης απαράδεκτη η απώλεια της ισορροπίας σε σχέση με τα γεγονότα αυτά τα οποία δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να μετατρέψουν την πολιτική κρίση της Μακεδονίας σε μια εθνοτική κρίση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τη χώρα αυτή» καταλήγει η ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης.
Εξάλλου, τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια στην πόλη Κουμάνοβο εξέφρασε ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν. «Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για την εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή του Κουμάνοβο και για πιθανούς τραυματισμούς και απώλειες ζωών. Καλώ τις αρχές και όλους τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και τους ηγέτες των κοινοτήτων να συνεργαστούν για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να διερευνηθούν πλήρως τα γεγονότα κατά τρόπο αντικειμενικό και διαφανή, σύμφωνα με τους νόμους. Καλώ όλους τους παράγοντες σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί, αν μη τι άλλο προς όφελος της συνολικής σταθερότητας στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Χαν.
Στο μεταξύ η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα». Η κ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθε στην ΠΓΔΜ μέρος των ενόπλων. Εικάζεται ωστόσο ότι είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο.
Η κ. Γιανκούλοφσκα ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και από την μεριά της ένοπλης ομάδας, όμως ο αριθμός τους, για την ώρα, παραμένει αδιευκρίνιστος. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν διαθέτει πληροφορίες πως μεταξύ των νεκρών είναι και άμαχοι πολίτες της συνοικίας στο Κουμάνοβο.
Η υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι περισσότεροι ένοπλοι παραδόθηκαν στην αστυνομία μετά από μάχες που διήρκεσαν 15 και πλέον ώρες και πως η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται, μέχρι την εξουδετέρωση «και του τελευταίου τρομοκράτη».
Την ίδια ώρα αυστηρή προειδοποίηση προς εξτρεμιστικούς κύκλους να μην προσπαθήσουν να μεταφέρουν τις ένοπλες συγκρούσεις από το Κουμάνοβο στο έδαφος της Σερβίας απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Η Σερβία επιθυμεί να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και να μην διανοηθεί κανείς να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας, διότι η απάντηση θα είναι άμεση, αποφασιστική, δυναμική και αποτελεσματική, πολύ περισσότερο αποτελεσματική απ' ό,τι αλλού» επισήμανε σε τηλεοπτική δήλωση του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Απευθυνόμενος στον αλβανικό πληθυσμό της κοιλάδας του Πρέσεβο διεμήνυσε ότι «το σερβικό κράτος τους αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες, σέβεται τα δικαιώματα τους αλλά δε θα ανεχθεί πράξεις επιθετικότητας, βίας και τρομοκρατίας».
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ακόμη ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά μήκος της συνοριογραμμής με την ΠΓΔΜ, για να αποφευχθεί επέκταση των συγκρούσεων στη νότια Σερβία. Ανέφερε επίσης ότι στη Σερβία, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, ζήτησαν καταφύγιο 397 Αλβανοί από το Κουμάνοβο οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην πόλη Πρέσεβο.
Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες να μην επισκέπτονται την ΠΓΔΜ ενώ για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα – προτείνεται η Βουλγαρία ως εναλλακτική οδός.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς επισκέφθηκε το Σάββατο το απόγευμα τη βάση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη νότια Σερβία και επιθεώρησε τα σώματα ασφαλείας που έχουν την ευθύνη διαφύλαξης των συνόρων.
Η Σερβία ενίσχυσε τις μονάδες της αστυνομίας κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την ΠΓΔΜ αναπτύσσοντας και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Επίσης, ενισχύθηκαν με 450 άνδρες των ειδικών δυνάμεων και οι δυνάμεις ασφαλείας στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.
Η σερβική κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει επανάληψη των ένοπλων επεισοδίων του 2001, όταν Αλβανοί εξτρεμιστές που συμμετείχαν σε συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ εισέβαλαν στη Σερβία και επιτέθηκαν στη σερβική αστυνομία.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος διέκοψε το Σάββατο την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιούσε στη Ρωσία και επέστρεψε εσπευσμένα στα Σκόπια, συγκάλεσε για το απόγευμα της Κυριακής το συμβούλιο ασφαλείας της ΠΓΔΜ, μετά τις ένοπλες συρράξεις που διεξάγονται στην πόλη Κουμάνοβο.
Στο συμβούλιο ασφαλείας, πέραν του κ.Ιβάνοφ, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Εξωτερικών, 'Αμυνας και Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.
Ο κ.Ιβάνοφ προσκάλεσε να παραστούν στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της ΠΓΔΜ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, καθώς και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, τον Αλί Αχμέτι, όμως για την ώρα παραμένει άγνωστο αν αυτοί θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ.Ιβάνοφ, καθώς δεν τον αναγνωρίζουν ως Πρόεδρο της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr