Οι Συντηρητικοί λοιπόν όχι μόνο επικρατούν αλλά κατακτούν και την αυτοδυναμία με 329 έδρες, ενώ το αποτέλεσμα οδήγησε σε παραίτηση τους Μίλιμπαντ, Κλεγκ και Φάρατζ καθώς τα κόμματά τους (Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Ευρωσκεπτικιστές) ηττήθηκαν κατά κράτος.
Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και στις 650 εκλογικές περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου, το νέο τοπίο της βρετανικής πολιτικής σκηνής φέρνει τους Συντηρητικούς σε απόλυτη θέση ισχύος και τους αντιπάλους τους σε εσωστρέφεια και κρίση.
Τα τελικά αποτελέσματα, σε σύνολο 650 εδρών, έχουν ως εξής:
- Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 331 έδρες
- Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 232 έδρες
- Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος εθνικισμός, Κεντροαριστερά): 56 έδρες
- Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 8 έδρες
- Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Δεξιά - Προτεστάντες Βόρειας Ιρλανδίας): 8 έδρες
- Σιν Φέιν (Ιρλανδικός εθνικισμός, Αριστερά - Καθολικοί Βόρειας Ιρλανδίας): 4 έδρες
- Κόμμα της Ουαλίας (Ουαλικός εθνικισμός, Κεντροαριστερά - Αριστερά): 3 έδρες
- Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα (Ιρλανδικός εθνικισμός, Κεντροαριστερά): 3 έδρες
- Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ (Κεντροδεξιά - Προτεστάντες Βόρειας Ιρλανδίας): 2 έδρες
- Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου - UKIP (Αντιευρωπαϊκή Δεξιά): 1 έδρα
- Πράσινοι (Οικολογία): 1 έδρα
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κάθε κόμμα, η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής:
- Συντηρητικό Κόμμα: 36,9%
- Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 30,4%
- Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου - UKIP (Αντιευρωπαϊκή Δεξιά): 12,6%
- Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 7,9%
- Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος Εθνικισμός, Κεντροαριστερά): 4,7%
- Πράσινοι (Οικολογία): 3,8%
Ο Κάμερον συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής με τη βασίλισσα Ελισάβετ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.
Μιλώντας στα γραφεία των Συντηρητικών, ο Κάμερον είχε νωρίτερα δηλώσει ότι «αυτή είναι η πιο γλυκιά» νίκη από όλες, ενώ έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Κάμερον επανέλαβε ότι σκοπεύει να προχωρήσει με το δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ και να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία.
Ο Κάμερον είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί, τότε θα απαιτήσει αλλαγές από τις Συνθήκες της ΕΕ και αν δεν τις επιτύχει, τότε θα προχωρήσει το 2017 σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από την ΕΕ.
Τώρα θα κληθεί να γίνει συγκεκριμένος σχετικά με το ποιες παραχωρήσεις είναι αυτές που θα απαιτήσει από την ΕΕ και πολλοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπος με έναν εσωκομματικό πολιτικό εκβιασμό.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον Κάμερον για τη νίκη του , παρότι είχε ταχθεί κατά της υποψηφιότητας του, για την προεδρία.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επανέλαβε ότι θέλει μια «δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία» και ότι η Κομισιόν θα εξετάσει «με πολύ ευγενικό, φιλικό και αντικειμενικό τρόπο» κάθε «πρόταση, ιδέα ή αίτημα» που θα καταθέσει η Βρετανία.
Ο Κάμερον θα συναντηθεί με τους ομολόγους του σε δύο εβδομάδες σε έκτακτη σύνοδο στη Λετονία. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα παρουσιάσει τα αιτήματά του στις 21 Ιουνίου, σε σύνοδο στης Βρυξέλλες.
Καθοριστική θα είναι και η στάση της γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι αρνητική σε υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Βρετανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr