Το υψηλό κόστος χρηματοδότησης έχει εδώ και καιρό θεωρηθεί ως ένα σημαντικό πρόβλημα για την κινεζική οικονομία. Μόνο το 2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίασε δύο φορές με θέμα αποκλειστικά στο πώς θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης. Τα αποτελέσματα των επακόλουθων μέτρων πολιτικής, τουλάχιστον ως το τέλος του 2014, ήταν εντυπωσιακά. Ακόμα και μετά από ισχυρή μείωση των επιτοκίων το Νοέμβριο, ο σταθμισμένος μέσος όρος των επιτοκίων δανεισμού το τέλος του 2014 ήταν 6,92%, μόλις 22μ.β. από το τέλος του 2013 και 14μ.β. από το μέσο όρο την περίοδο 2010-13.
Τα κόστη χρηματοδότησης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά την αδύναμη κινεζική οικονομία και τη μείωση του πληθωρισμού. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε σταδιακά, σε 7,4% το 2014 από 10,6% το 2010. Η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ έχει μειωθεί περισσότερο απότομα, σε 8,3% το 2014 από το μέσο όρο 13,9% την περίοδο 2010-13. Οι τιμές παραγωγού έχουν βυθιστεί σε αποπληθωρισμό για τρία συνεχόμενα χρόνια. Βγάζοντας έξω τον αποπληθωρισμό, το πραγματικό κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι στην οικονομική άνθηση της Κίνας. Σε μικροοικονομικό επίπεδο, η αύξηση των βιομηχανικών κερδών επιβραδύνθηκε σε 3,3% το περασμένο έτος από το μέσο όρο 10,7% την περίοδο 2010-13.
Το υψηλό επίπεδο του κόστους χρηματοδότησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γιγάντιο απόθεμα της Κίνας σε χρήμα και πιστώσεις. Ο λόγος Μ2 / ΑΕΠ αναρριχήθηκε στο 193% το 2014 από 150% το 2008. Το μη χρηματοπιστωτικό εκτιμήθηκε σε περίπου 218% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014, από 142% το 2008, που αντιστοιχεί σε 15% ανάπτυξη ετησίως. Φυσικά, αυτό υποτιμά το πραγματικό επίπεδο του χρέους στην οικονομία, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνονται άλλα δάνεια, όπως ο ιδιωτικός δανεισμός, P2Ps και δάνεια ως επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια.
Οι ανησυχίες σχετικά με την υψηλή μόχλευση και την υπερβολική ρευστότητα είναι επίσης γνωστές. Ο φαινομενικά αδύνατος συνδυασμός του υψηλού κόστους χρηματοδότησης, με τα τεράστια πιστωτικά αποθέματα, την επιβράδυνση της οικονομίας και τον αποπληθωρισμό έχει τις ρίζες του στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα όχι μόνο στη ζήτηση πιστώσεων, αλλά και από την πλευρά της προσφοράς.
Ένα άλλο διαρθρωτικό πρόβλημα, το οποίο συνήθως θεωρείται ως σημάδι ενός μη βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, είναι η υψηλή αναλογία των επενδύσεων της Κίνας. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 47,8% το 2013, επισκιάζοντας 184 από τις 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ. Σε σύγκριση με τα άλλα δύο συστατικά του ΑΕΠ, την κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές, οι επενδύσεις είναι μεγαλύτερης έντασης κεφαλαίου και απαιτούν πολύ υψηλότερη μόχλευση - ένας βασικός λόγος για την «εμμονή» της Κίνας σε επενδύσεις που συνδέονται με την «εμμονή» της με το χρέος.
Όταν μιλάμε για το κόστος χρηματοδότησης στην Κίνα, οι άνθρωποι συνήθως αναφέρονται στα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, καθώς τα τραπεζικά δάνεια αποτελούν τη μερίδα του λέοντος της προσφοράς πιστώσεων. Η κυριαρχία των τραπεζικών δανείων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην οικονομική καινοτομία και την ακμάζουσα χρηματοδότηση ομολόγων. Ακόμα όμως, τα τραπεζικά δάνεια αντιπροσώπευαν λίγο πάνω από το 60% της ροής των συνολικών κοινωνικών χρηματοδοτήσεων (TSF) το 2014, ενώ τα «άτυπα» δάνεια αποτέλεσαν το 18%, και η άμεση χρηματοδότηση (ομόλογα συν ίδια κεφάλαια) το 17%. Από τα 123 τρις του Χρηματιστηρίου RMB της TSF, τα τραπεζικά δάνεια αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο κομμάτι, στο 69,1%, ενώ το 17,5% ήταν άτυπα δάνεια και το 12,6% αφορούσε σε άμεση χρηματοδότηση.
Τα τραπεζικά δάνεια είναι γενικά πιο ακριβά από ότι η χρηματοδότηση μέσω ομολόγων. Υψηλοί φραγμοί στην πρόσβαση στην αγορά εμποδίζει τους δανειολήπτες από την άντληση φθηνότερου χρήματος μέσω ομολογιακών δανείων. Ορισμένες εταιρείες επέλεξαν δάνεια από την έκδοση ομολόγων, καθώς η έκδοση ομολόγων συνεπάγεται αβεβαιότητα. Για παράδειγμα, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) ανέστειλε την έγκριση της έκδοσης εταιρικών ομολόγων από LGFVs το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Επιπλέον, τα ομόλογα κανονικά χρειάζονται 6-9 μήνες από την έγκριση μέχρι την έκδοση. Τα δάνεια είναι πολύ πιο γρήγορα.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα. Έχει ήδη υπογράψει ένα 1τρις πρόγραμμα ανταλλαγής δάνειων με ομόλογα με την τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό να αντικαταστήσει τον ακριβό δανεισμό μέσω τραπεζών με τη φθηνότερη έκδοση ομολόγων. Συνολικά,αναμένουμε το κόστος χρηματοδότησης να μειωθεί σημαντικά φέτος στην Κίνα. Παρά το γεγονός ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα απαιτούν αρκετό χρόνο για να διορθωθούν, βλέπουμε μία σημαντική προσπάθεια για να μειωθεί το κόστος της χρηματοδότησης και εκτιμούμε ότι θα δούμε ακόμα περισσότερα στον τομέα αυτόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr