«Εξετάζουμε κατά πόσον θα πρέπει να ξεκινήσουμε έρευνα για τη McDonalds στη βάση πληροφοριών που αποκαλύφθηκαν από τα συνδικάτα», δήλωσε η Βεστάγκερ, μιλώντας στην ειδική επιτροπή που συνέστησε τον Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να φέρει στο φως τις φορολογικές πρακτικές ορισμένων κρατών-μελών που αποκαλύφθηκαν με το σκάνδαλο LuxLeaks στα τέλη του 2014.
Τρεις διεθνείς συνδικαλιστικές ομοσπονδίες κατηγόρησαν τον Φεβρουάριο τη McDonalds ότι υπεξαίρεσε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο φορολογικά έσοδα από ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των ετών 2009 και 2013.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η φοροδιαφυγή κατέστη δυνατή χάρη σε ένα σχήμα φορολογικής βελτιστοποίησης που επέτρεψε στις πολυεθνικές να μεταφέρουν πάνω από 3,7 δισεκ. ευρώ από τις επιχειρήσεις τους στην Ευρώπη προς τη λουξεμβουργιανή εταιρία συμμετοχών McD Europe Franchising, η οποία κατέβαλε μόνο 16 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στο Μεγάλο Δουκάτο ανάμεσα στο 2009 και στο 2013.
Αν τα έσοδα αυτά είχαν φορολογηθεί στις χώρες προέλευσής τους, η McDonalds θα έπρεπε να καταβάλει επιπλέον 1,5 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικάτων.
Η Mc Donalds Europe από την πλευρά της δηλώνει πως «τηρεί τους ισχύοντες νόμους, ανάμεσά τους και την καταβολή των οφειλόμενων σε κάθε χώρα φόρων».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει ήδη τέσσερις έρευνες για διασυνοριακές συμφωνίες εκ των προτέρων ενημέρωσης εταιρειών για τη φορολογική μεταχείριση της οποίας θα τύχουν –τις λεγόμενες «tax rulings»– οι οποίες αφορούν την Apple στην Ιρλανδία, τη Starbucks στην Ολλανδία, τη Fiat και την Amazon στο Λουξεμβούργο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr