Στην ουσία το ΔΝΤ, όπως και η Αθήνα ζητούν να εφαρμοσθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στην ουσία ζητά την εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, από την ευρωζώνη, καθώς η Ελλάδα έχει φτάσει στο οριακό σημείο να αμφισβητεί την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ.
Η «λύση» που προωθεί το ΔΝΤ και η οποία έχει ακουσθεί δύο φορές μέχρι σήμερα από τον Νοέμβριο του 2012, είναι εξαγορά μέσω του EFSF του μέρους του δανείου που έχει ήδη δοθεί προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και η «ακύρωση» του υπολοίπου που μένει να εκταμιευθεί μέχρι το 2016.
Η Ευρώπη προς το παρόν κρατά στάση αναμονής και συνδέει τις όποιες εξελίξεις με την συμφωνία.
Αναφερόμενος στα σενάρια αυτά, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος μόνο αφού έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στους θεσμούς για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κρατώντας εμμέσως αποστάσεις από το δημοσίευμα των Financial Times.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά απομείωση του ελληνικού χρέους που διακρατά ο επίσημος τομέας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε: «Είναι φυσιολογικό πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις θεσμούς και την Ελλάδα».
Παρέπεμψε ακόμη στους θεσμούς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του και πρόσθεσε ότι ο Πολ Τόμσεν, κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Ρίγα, ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών ότι μέχρι τις εκλογές η Ελλάδα προχωρούσε γρηγορότερα από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα και επανέλαβε ότι πρόγραμμα για την Ελλάδα προβλέπει να πέσει το συνολικό χρέος στο 120% ΑΕΠ το 2022.
Ταυτόχρονα διέψευσε δημοσιεύματα ότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είχε πει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους στη Ρίγα ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε μια πορεία βιώσιμου χρέους θα απαιτούσε και την ελάφρυνσή του.
«Φυσικά και το ΔΝΤ δεν έκανε τέτοιο σχόλιο», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος στο ότι τα οικονομικά της Ελλάδας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός διαλείμματος στις μεταρρυθμίσεις, μια εξέλιξη που συνδέεται με τη διενέργεια εκλογών στη χώρα. Ο Τόμσεν πράγματι είπε ότι τα πράγματα «έχουν δυσκολέψει», είπε ο κ. Σόιμπλε.
Την ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός για τις πιθανότητες να συναφθεί έως τη Δευτέρα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, ενώ ξεκαθάρισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit.
«Δεν πιστεύω ότι θα μας υποβληθεί Comprehensive Assessment (συνολική αξιολόγηση) τη Δευτέρα, διότι έχει χαθεί πολύς χρόνος» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε. Για τη συζήτηση περί Grexit, είπε πως δεν του αρέσει να συμμετέχει σε εικασίες, σημειώνοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit».
Το ίδιο είπε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, μετά τη συνάντηση που είχε με το Γιάννη Βαρουφάκη.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας», τόνισε και έκανε λόγο για «καθοριστική στιγμή» και για μια «καλή δυναμική» για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Σχετικά με τις δυσκολίες που προβάλλει το ΔΝΤ ο Γάλλος υπουργός σχολίασε πως κάθε θεσμός έχει τον δικό του προβληματισμό και εκφράζει τις απόψεις του. «Σε δεδομένη στιγμή όμως θα πρέπει να κατασταλάξει. Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας», συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr